Det var 17. juni i fjor at den såkalte Ztohoven-gruppen fikk lurt seg inn i fjernsynets elektroniske systemer og byttet ut et bilde som ble brukt som bakgrunn for værmeldingen. I stedet for et landskapsfoto fra den naturskjønne Krkonos-regionen, dukket en atomsopp opp.

– Bildet hadde ikke noe med virkeligheten å gjøre, det var ingen eksplosjon der, sa aktor i rettssaken mot de sju bildepiratene tirsdag. De sju sa seg før rettssaken forbauset over at tsjekkisk TV hadde bestemt seg for å gå til sak, og senere på dagen ble de da også frifunnet.

Fagfolk sier at de sju hadde greid å koble seg inn på linjen mellom et fjernstyrt kamera i Krkonos nordøst i Tsjekkia og fjernsynets sendesentrum. Dermed gikk de svært realistiske bildene av en atomeksplosjon rett ut til seerne.

Talsmenn for kunstnerne har sagt at stuntet var ment som «en appell til menneskene om ikke å la seg avstumpe». Aktor i saken mente på sin side at særlig eldre mennesker kan ha vansker med å forstå at det er kunst å skremme vettet av folk.

UHELDIG BAKGRUNN: Midt under værmeldingen dukket det opp en atomsopp. Tsjekkist TV så ikke humoren, og gikk til sak.
CAMERA PRESS/Pasan/RBO