For andre gang har den unge Bergens-kvinnen måttet få besøksforbud mot sin eks-samboer, som er asylsøker.

— Han kommer på døren døgnet rundt. Han prøver å true meg til å undertegne en avtale om at han har samvær med datteren sin, selv om han knapt har sett henne siden hun ble født. På den måten vil han bruke avtalen for å få opphold i Norge. Jeg er så redd for ham, sier kvinnen.

Bruker babyen

— Han skulle vært sendt ut fra Norge 13. august i fjor, men bruker nå babyen for å få bli. Fungerer virkelig systemet sånn at en mann som er dømt for vold mot barnets mor og ikke kjenner barnet, skal få oppholdstillatelse?, sier den fortvilte kvinnen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har besluttet at mannen skal sendes ut av Norge. Utsendelsen er utsatt gjentatte ganger, sist fordi han har søkt om familiegjenforening med babyen han har med den norske kvinnen. Han har anket avslaget.

Kvinnen møtte det hun oppfattet som en svært sjarmerende mann på et asylmottak. Han sa han var 21 år, fra Nigeria. De forelsket seg, og etter kort tid ble hun gravid. Han flyttet inn i hennes leilighet.

Humørsyk

— Han hadde store humørsvingninger, men sa at det skyldtes vonde opplevelser i barndommen. Jeg hadde ingen grunn til å tvile på det han sa, sier kvinnen.

Sjokket kom da hun oversatte et dokument for ham. I avslaget på asylsøknaden hans sto det at han var fem år eldre enn han hadde sagt, og at han var fra Sierra Leone.

— Jeg ble helt paff. Jeg kjente jo ikke mannen jeg var gravid med, sier hun. Hun ville likevel prøve å redde forholdet av hensyn til barnet.

I månedene som fulgte mishandlet han henne psykisk. I januar i fjor banket han henne opp første gang. Volden økte i omfang. Gjentatte ganger havnet den gravide kvinnen på Haukeland sykehus.

Slo og sparket

— Han slo, sparket og kastet meg rundt slik at møblene ble knust når jeg traff dem. Jeg var så utslitt av den psykiske trakasseringen og graviditeten at jeg knapt orket å reagere. Det eneste jeg tenkte på var å beskyte magen slik at jeg ikke skulle miste barnet når han sparket mot magen min, sier kvinnen.

Først da en sosionom på Haukeland ordnet annet bosted til mannen, fikk hun ham ut av leiligheten.

Likevel dukket han stadig opp. En gang banket han henne opp på soverommet mens hun hadde gjester. Gjestene ble viktige vitner i rettssaken mot mannen. Han ble i november dømt til 120 dagers fengsel og 10 000 kroner i erstatning for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. Mannen forklarte i retten at han var deprimert fordi han hadde fått avslag på asylsøknaden sin.

Redd

— Jeg kan ikke leve et normalt liv fordi jeg er så redd for ham. Det er en ekstrabelastning stadig å få nye datoer for når han skal sendes ut av landet, uten at noe skjer, sier kvinnen, som rett før påske fikk et brev fra mannens advokat om at mannen ønsker å gå videre med samværssaken.

Det betyr nye utsettelser, over syv måneder etter at kvinnen trodde hun var trygg fordi mannen skulle vært sendt ut fra Norge.