— Denne mannen har kostet politiet mange penger, men det er prisen vi betaler for åpne grenser, sier politiadvokat Erik Johnstad ved Hordaland politidistrikt.

I går ble den 33 år gamle mannen fra Libya varetektsfengslet for to uker. Politiet frykter at han skal rømme mens de planlegger nok en tysklandstur - deres tredje siden nyttår.

Tatt på Torget

Den tredje januar i år fløy flere politibetjenter med libyeren fra Oslo til Berlin. Han hadde da reist rundt og shoppet asyl i flere europeiske land, men ettersom hans første søknad var registrert i Tyskland, var det der saken skulle behandles (se fakta om Dublin-konvensjonen).

Politiet trodde først tyske myndigheter hadde tatt hånd om mannen, men noen måneder senere ble han pågrepet i forbindelse med et innbrudd i Bergen. Etter noen uker i varetekt, ble 33-åringen igjen fraktet til Berlin.

— Tre politibetjenter var med på turen den 29. juli. De fløy om Amsterdam og måtte overnatte før de returnerte, sier Johnstad.

Turen var til liten nytte. Nøyaktig én uke senere var nemlig mannen tilbake i Bergen. Han støtte tilfeldigvis på en av de tre politibetjentene på Fisketorget.

— Tysk politi hadde gitt ham beskjed om å dra til et bestemt asylmottak. Den beskjeden fulgte han ikke, men satte heller kursen mot Norge igjen.

Johnstad har ikke oversikt over alle utgifter, men når asylsøkeren om få dager sendes til Tyskland for tredje gang, har politiet punget ut for 12 dyre flybilletter, diverse hotellovernattinger og flerfoldige overtidstimer.

New York, New York

Den reiseglade libyeren er ikke eneste gjenganger ved politiets utlendingsseksjon i Bergen.

— Vi må noen ganger transportere ut samme person flere ganger. Slike saker er ganske så frustrerende, sier politiførstebetjent Inger Gro Lien, fungerende leder ved Utlendingsseksjonen ved Sentrum politistasjon.

Hun forteller at politiet i vår fraktet en utvist amerikaner fra Bergen til New York. Ettersom mannen var noe ustabil, måtte tre politibetjenter være med på den lange turen.

— På grunn av hviltetidsregler måtte politifolkene overnatte før de fløy hjem. Det trengte ikke mannen de transporterte, sier Lien.

De tre betjentene var fortsatt i USA, da de fikk telefon om at amerikaneren nå befant seg i England og var på vei tilbake til Norge. Han hadde aldri forlatt flyplassen i New York.

— Han var jo en fri mann der borte. Ingen kunne nekte ham å kjøpe billett. Dermed gikk en bråte penger rett ut av vinduet, sier Lien.

Risikerer straff

Personer som tar seg ulovlig tilbake etter å ha blitt utvist, kan bli dømt til fengselsstraff.

— Det har skjedd at personer har kommet tilbake tre eller flere ganger. De som tar seg ulovlig inn i landet vil bli sendt ut så raskt som mulig, sier politiinspektør Knut Øvregård i Politiets utlendingsenhet.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk 32 personer i fjor et nytt utvisningsvedtak etter å ha blitt sendt ut fra Norge minst en gang tidligere. Halvveis inn i 2008 hadde 20 personer blitt utvist etter å ha returnert ulovlig.

I fjor ble 549 asylsøkere sendt ut av Norge fordi de hadde vært innom et annet Schengen-land før de kom hit. Så langt i år er det fattet vedtak om at cirka 300 personer skal sendes tilbake på slikt grunnlag.

Strand, Knut