Tirsdag morgen skulle sørsudaneren (30) sendes ut av Norge. Mandag kveld drepte han to passasjerer og sjåføren på Valdresekspressen.

— Han har fått en utreisefrist av politiet, og visste han skulle ut innen fristen. Men ingen informasjon vi har fått hittil tyder på at han visste akkurat når han skulle ut,sier regionssjef Bente Dalåker i Hero, selskapet som drifter mottaket i Årdal og 33 andre asylmottak i Norge.

Første utsending mandag

Utreisefristen mannen hadde fått var 30. november. Han visste dermed at han ville bli hentet innen slutten av måneden, skriver Aftenposten.

De første asylsøkerne ved mottaket som hadde fått avslag på søknaden sin ble hentet mandag morgen. Det kan ha fungert som en trigger for gjerningsmannen.

— Det vi vet er at slike utsendinger ofte skaper uro blant beboerne på mottaket. Det oppstår rykter og særlig de som venter på utsending blir nervøse og redde for at det er deres tur neste gang, sier Hero-sjef Tor Brekke tilNRK.

Benekter lekkasje

I går sa en kvinnelig beboer på mottaket at det var kjent at gjerningsmannen skulle sendes ut.

— Jeg visste at de skulle komme og hente ham i dag tidlig, sa hun tilNRK.

Dalåker benekter at det kan ha lekket informasjon fra dem.

— De eneste som visste at han skulle ut tirsdag morgen var politiet og mottaksleder. Ingen andre på mottaket. Alle rutiner er fulgt fra vår side, sier hun til Aftenposten.

Hun tror ikke at noen av beboerne har visst at sørsudaneren skulle sendes ut tirsdag.

Preger beboerne

— Vi har evaluert alt som har skjedd de siste dagene, og ikke funnet noe som tyder på at han har visst noe. Det har nok vært en del spekulasjoner på mottaket siden han visste at han hadde endelig avslag, men ingen sikker informasjon, sier Dalåker.

I går reiste de ansatte ved mottaket rundt for å snakke med beboerne om det som hadde skjedd. Beboerne er sterkt preget og frykter negative reaksjoner fra byda.

— Vi håper de ser at dette er en en enkeltpersons handlinger, sier direktør Brekke.