Ibrahim Nidal (15) fra Palestina spar opp ugress mens Haris (15) maler lekestativet ved asylmottaket i Ytre Arna.

— Noen tror at vi på asylmottak ødelegger ting når vi kommer. Vi vil vise at det er helt motsatt. Vi er snille mennesker, sier Nidal. Familien hans fikk opphold for et par uker siden.

Flere av guttene fra asylmottaket har engasjert seg sammen med Redd Barna for å få til dugnaden.

— Lekeplassen er veldig trist, og det er få som leker her, sier Haris.

Nå rydder unge og voksne grusplassen, noen raker plenen, mens andre maler. Guttene håper også lokale barn vil bruke lekeplassen fremover.

Mange frivillige

— Jeg lager grønnfarge, sier Ylva Johansen (7). Hun rører rundt i en kopp.

Sammen med Eva Samuelsen (8) har hun malt noen av knottene på klatreveggen. Det lette regnet får det til å renne litt fra knottene.

— Det gjør ikke noe, det er bare litt regn, sier Eva. Hun leker ikke så ofte her, men kunne tenke seg å invitere med andre barn nå.

Silje Aasgaard Olsen, Redd Barnas regionleder i vest, anslår at rundt 20 barn og fem-seks voksne fra lokalmiljøet, og 15 frivillige fra Redd Barna var med på dugnaden. I tillegg til en god del barn og unge fra mottaket.

— Det hadde vært veldig hyggelig å se flere voksne og familier her, men de er hjertelig velkomne til å bli med en annen dag, sier Olsen.

PA_30092012_bt__012_2.jpg
PAUL SIGVE AMUNDSEN

Engasjerte kvinner

Flere av de voksne som har kommet fra lokalsamfunnet er allerede engasjerte for asylsøkerne.

— Det er skrikende behov for opprustning her, sier Siv Anette Johansen, som er en av de to engasjerte kvinner i den lokale aksjonen Ytre Arna Brød & Sirkus.

De har annonsert for Redd Barnas dugnad på asylmottaket på Facebook. Siden har over 300 følgere.

Også Støtteforeningen for Nathan og familien, som bor på mottaket ved lekeplassen, har engasjert seg.

— Ytre Arna er et lite lokalmiljø. Vi vil gjøre det best mulig for asylsøkerne mens de er her, uansett om de får bli eller ei, sier Aina Heldal Bøe, leder for støtteforeningen.

Hun tror asylsøkerne lettere integreres når lokalbefolkningen stiller opp.

Ruster opp ungdomsklubb

Gjengen tar seg en matpause med hotdog og vafler, før flere går ned til kulturhuset.

I lokalet til ungdomsklubben er det yrende liv og høyt lydnivå. Haris pakker ut flunkende nye, røde sofaer fra Ikea. En ny hylle er satt sammen. En gjeng med barn spiller TV-spill. Gamle møbler er stablet i gangen.

— Det må gjøres noen grep for at det skal bli hyggelig å være her. Det er en viktig møteplass for lokalbefolkningen, asylanter og innvandrere, sier Cecilie Bundgaard Forgersen, også med i Brød & Sirkus.

Annonserte for dugnad

Redd Barna har informert om dugnaden på forhånd, både med annonse og artikkel i Bygdanytt, plakater og løpesedler.

Regionleder Olsen er fornøyd med innsatsen til dem som stilte opp, men hadde håpet det kom mer bygdefolk.

— Det er vel været, eller folk er slitne på en søndag. Kanskje noen synes det er skummelt eller rart. Vi får håpe at de bruker anledningen en annen gang, sier Olsen.

PUSSER OPP: Haris og regionleder i Redd Barna, Silje Aasgaard Olsen, maler på klatreveggen på lekestativet, mens Ibrahim Nidal luker ugress og fjerne boss fra sandkassen.
PAUL SIGVE AMUNDSEN