De åtte medlemmene av gruppen SoHo — Se oss & Hør oss - hadde skrevet ned tankene sine. De skulle lese opp det de hadde skrevet på møtet. For mange ble det for sterkt.

Lilit Mekertjan, som BT skrev om lørdag etter at politiet kom for å kaste ut familien hennes, var en av dem som brøt sammen.

— Jeg klarte det ikke. Jeg var nervøs, og samtidig har det vel bygget seg opp følelser etter det tøffe vi opplevde fredag kveld, sier hun.

Det endte med at rådgiveren og støttespilleren Rudi Bakken leste opp det hun hadde i hjertet.

- Brettet ut sjelen sin

— Disse barna brettet ut sjelen sin for n'te gang. Klart det blir reaksjoner, sier Bakken.

I salen satt, foruten biskop Stålsett, representanter for regjeringen, Utlendingsdirektoratet, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, barneombudet og Antirasistisk senter. Statsminister Kjell Magne Bondevik og kommunalminister Erna Solberg meldte avbud til møtet.

Bakken var godt fornøyd etter møtet.

— Det var et veldig bra møte. Ungdommene fikk lagt frem tankene sine. Reaksjonene og oppsummeringen tyder på at dette kan føre til noe konkret. Det var mer enn bare å si «lykke til og takk for at dere kom». Det kom klare krav om at norske myndigheter må tenke på barnas beste om de ikke har klart å transportere dem ut av landet innen tre år, sier Bakken.

— Det var et bra møte, men jeg likte ikke det han fra Utlendingsdirektoratet sa. Alle andre var positive, sier Lilit Mekertjan (14). Det var UDI-direktør Trygve Nordbys innlegg som ikke ble godt mottatt hos barna.

Underskriftsaksjon

Samtidig som Lilit kjempet for å få bli i Norge i Oslo, startet venninnene hennes underskriftsaksjon på Åstveit skole. I tillegg ble det arrangert underskriftskampanjer på Haukås og Kyrkjekrinsen skoler, der de andre barna i familien Mekertjan går.

— Vi vil selvsagt støtte Lilit. Hun er en veldig god venn av oss. Vi vet at hun har det veldig vanskelig nå. Da vi så i nyhetene at politiet hadde vært der for å kaste familien ut av Norge, fikk vi sjokk, sier venninnene Hilde M. Rivera, Ingrid Smestad, Malin Eriksen og Armina Amookhteh.

— De er gode venner av meg. Jeg er glad de gjør dette, sier Lilit.

Ble truet

Bergens Tidende møtte jentene i går formiddag. Da hadde de samlet inn 214 underskrifter på Åstveit skole.

— Lilit er en utrolig fin person som setter andre fremfor seg selv, fremholder jentene.

Men de forteller at ikke alle ville skrive under på listen. De opplevde også å bli truet av en medelev som ikke hadde noe til overs for saken de kjemper for.

— Noen har sagt at dette ikke er deres sak. Det er folk som ikke kjenner Lilit. De har hørt at innvandrere stjeler. Ikke alle innvandrere er slik, men det er dem vi hører om, sier de.

TÅREVÅTT: Det var tøft for barna fra Vestlandsheimen asylmottak å fremføre historiene sine på seminaret om asylbarns situasjon i Norge. Sejdefa Kurgas fra Montenegro og Zelije Ademi fra Kosovo blir trøstet av Britt Asbjørnsen fra organisasjonen SoHo.<p/>FOTO: HAVARD BJELLAND