Det er kunsthistorikeren Øystein Loge som er kommet i kontakt med en amerikansk familie som har det ukjente maleriet på veggen. Trolig malte Astrup «Ålhustunet» på oppdrag for bekjente, som senere tok maleriet med seg da de utvandret til USA.

Ålhustunet er for lengst revet. Astrup var imidlertid sterkt opptatt av det, og har brukt motivet i flere andre malerier og tresnitt, blant annet «Juninatt i Jølster» og «Gamalt Vestlandstun».

Trykkes i ny bok

Det er i en ny bok om den anerkjente kunstneren, «Nikolai Astrup — Elskaren under trekronen», at Loge forteller om det ukjente maleriet, som Bergens Tidende kan gjengi i dagens avis.

Boken kommer i salg på mandag, og er utgitt på Samlaget. Øystein Loge forteller at han for noen måneder siden fikk tilsendt et fotografi fra amerikanerne av det ukjente maleriet. Motivet er sett fra prestegården på Ålhus. Loge har ennå ikke sett originalen, men er ikke i tvil om at maleriskatten er ekte. Til NRK Sogn og Fjordane i går hevdet flere at man må forsøke å få maleriet «hjem» til Jølster.

I Jølster

Maleren og grafikeren Nikolai Astrup ble født i Bremanger, men levde det meste av livet sitt i barndomsbygden Jølster. Der viet han livet sitt til naturen, som maler, grafiker, bonde og gartner.

Astrup var elev både av Harriet Backer og Chr. Krohg. Bortsett fra kortvarige reiser til England, Spania og Algerie levde Astrup fra 1905 til sin tragiske død på sin gård i Jølster.

Astrups kunst er best representert i Bergen Kunstmuseum/Rasmus Meyers Samlinger.

I den nye boken om Astrup er kunsthistorikeren Øystein Loge mest opptatt av en kunstfaglig fremstilling. Men han har også flettet inn den gripende og til dels tragiske livshistorien til kunstneren. Boken inneholder 160 av Astrups mest sentrale malerier og tresnitt, inkludert det ukjente fra USA.

Fra forlaget får Bergens Tidende opplyst at praktverket ikke har andre nyheter enn at et ukjent maleri er funnet i USA.

UKJENT: Dette maleriet av Nikolai Astrup har du neppe sett før. «Ålhustunet» er i USA, trolig hos slektninger av utvandrete kjenninger av Astrup. Forfater Øystein Loge vil ikke navngi eierne eller forteller hvor i USA maleriet er funnet. FOTO: SAMLAGET