— Det har vært sinnssykt vondt, sier Åsne Nyhavn Matre (22).

På mandag ble hun syk og innlagt på akuttavdelingen til Haraldsplass Diakonale Sykehus med nyrebekkenbetennelse.

— Vi fikk sjokk da vi oppdaget at de hadde pyntet med julegran og julestjerner, som jeg og mange andre er allergisk mot. Det er litt som om de skulle pyntet med bjørk på sykehuset for å feire påske, sier Åsne.

Sterke smerter

Familien hennes ga beskjed, men ingenting ble gjort. Åsne, som er gravid i femte måned, måtte ha ekstra tilførsel av oksygen for å takle den allergiske reaksjonen.

— Jeg har hatt sterke smerter i ryggen og magen, og høy feber. Allergien har gjort det verre enn vanlig, ikke minst fordi det har vært veldig smertefullt å nyse, sier hun.

Tirsdag ble hun flyttet til en annen avdeling, men også der var det pyntet til jul. I trappeoppgangen og ved oppholdsrommet var det plassert julegran og julestjerner.

— Der fikk jeg et rom som var like ved julepynten. Jeg reagerte sterkt hver gang døren var åpen eller folk kom inn i rommet, sier Åsne.

- Oppgitt og sint

Familien hennes ga igjen beskjed til sykepleierne. Denne gangen ble julestjernene fjernet, men ikke granen.

— De beklaget og sa at juletrærne kunne de ikke ta vekk. I dag kom julestjernene tilbake, men da tok min søster affære, sier Åsne.

Søsteren flyttet julestjernene på egen hånd.

— Jeg bar dem vekk. Jeg var oppgitt, og sint fordi jeg har vært så bekymret, sier Åsnes søster Ingrid Nyhavn Matre (24).

Hun understreker at familien ikke skylder på de som jobber på avdelingen.

— Åsne har fått veldig god behandling og hjelp, men det virker som det er ingen som vet hvem som kan ta avgjørelsen om å fjerne juletrærne og julestjernene på Haraldsplass.

Flyttet

For å få hjelp ringte hun Pasient- og Brukerombudet.

— De sa at hun hadde rett på å bli flyttet langt vekk eller til en avdeling uten juletre, men det er jo juletrær overalt på Haraldsplass.

Da familien konfronterte sykehuset med uttalelsen fra Pasientombudet, ble Åsne omsider flyttet vekk fra treet.

— Det var veldig bra, men det ideelle ville jo være at de fjernet juletrærne, eller erstattet de med pynt som ikke går ut over pasientene, sier Ingrid.

— Hvis allergiske pasienter kommer bevisstløse til sykehuset, så kan de jo ikke si ifra om allergien.

- Misforståelse

Sykehuset beklager at Åsne ikke ble flyttet vekk fra juletreet med det samme.

— Det er selvfølgelig ikke bra. Det skal ikke være slik at allergikere ikke kan være på sykehus, sier kommunikasjonsrådgiver ved Haraldsplass, Tor Erik Gregersen.

— Her har det skjedd en misforståelse som overhodet ikke skulle skjedd. Det må vi bare beklage. Hvis pasienten er allergisk, skal selvfølgelig pasienten prioriteres fremfor juletreet, sier han.

— Vi har forsøkt å skape litt julestemning på sykehuset for de pasientene som må være her i julen.

Nå vil sykehuset vurdere å kjøpe inn plasttrær.

— Dette må vi diskutere. Kanskje skal vi heller ha plasttrær til neste år, men vi kommer ikke til å skifte dem ut i år, sier han.

PYNT: - Vi har forsøkt å skape litt julestemning på sykehuset for de pasientene som må være her i julen, sier kommunikasjonsrådgiver ved Haraldsplass sykehus.