RANDI KVINGE

I desember kommer pensjonisten fra Sørås med sin andre bok. Den første boken «Lydige slaver» handlet om sykepleierne på Haukeland, der Aslaug fortalte om egne opplevelser. Da hun debuterte var hun 75 år og fikk terningkast fem i avisene.

— Er du spent på hvordan denne boken blir mottatt?

— Det spiller egentlig ingen rolle. Nå har jeg fått sagt det jeg ville, og det er jeg fornøyd med, sier hun.

— Men hvorfor i all verden skriver du bok om en katt?

— Jeg vil fortelle at også en katt har et liv. Det vet alle som har katter. Dessuten handler det om fellesskapet denne katten skapte i familien vår, sier hun.

Hun har alltid vært glad i å skrive, men har ikke hatt ambisjoner om å være forfatter.

— Temaene til bøkene mine må komme rekende på en fjøl, og det er ikke noe jeg bruker energi på å tenke ut, sier hun.

Travel dame

Selv om Aslaug er 84 år, er det ikke ofte hun har tid til å sitte hjemme.

— Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og går mye på eldremøter. Denne uken har det gått i ett, sier den tidligere Venstre-politikeren.

På 70-tallet var hun aktiv i kommunepolitikken i to perioder, og fikk ansvaret for eldrerådet.

— Eldresaken har jeg engasjert meg i siden jeg var ung, og over en 20 års periode drev jeg med foredragsvirksomhet, forteller hun.

Frittalende

Aslaug har alltid vært frittalende, noe som og av og til har ført til morsomme episoder.

— En gang jeg holdt foredrag i en menighet ble jeg spurt om jeg levde opp til det jeg snakket om, og da svarte jeg at jeg gjør som presten: Jeg viser veien, men går den ikke. I det samme jeg hadde sagt det, angret jeg. Men dagen etter fikk jeg en stor bukett på døren. Den var fra presten med takk for foredraget og spesielt den siste kommentaren, ler hun.

Når Aslaug riktig skal slappe av spiller hun bridge.

— Vi er to gutter og to jenter som møtes over et slag bridge annenhver uke. Da spiser vi en god middag og deler en flaske rødvin. Jeg er den yngste, og det er som regel de eldste som spiller best, forteller hun.

Familiemenneske

Aslaug, med pikenavnet Vie, er svært opptatt av familien. Hun er vokst opp på en relativt stor gård i Førde, men har bodd i Bergen siden hun var 21 år.

— Min mor ville at jeg skulle ta utdannelse, og jeg reiste til Bergen. Nå vet jeg egentlig ikke hvor jeg hører hjemme. Når jeg er i Førde tenker jeg på Bergen, og når jeg er i Bergen lengter jeg etter Førde. Men jeg har giftet meg med bergensere to ganger, og det er her jeg har familien min, forteller hun.

Da hennes første mann døde, bestemte hun seg for ikke å gifte seg igjen. Men så traff hun Tor Baugstø.

Tror på kjærligheten

— Vi mistet ektefellen vår omtrent samtidig, og hadde mye til felles. Selv om vi var godt voksne, fikk vi 15 gode år sammen før han døde, minnes hun.

Selv har hun en sønn og fem barnebarn, men også hans familie ble som hennes egen.

— For oss var alle sammen våre, og jeg føler meg som bestemor for 11 og mor til tre, smiler hun.

— Jeg har stor tro på kjærligheten. Dessverre er det altfor mange som ikke opplever den i det hele tatt. Selv har jeg opplevd den to ganger. Jeg er flaksen, og har hatt et fantastisk godt liv, bedyrer Aslaug.

Navn: Aslaug Korsmo-Baugstø

Alder: 84 år

Bosted: Sørås

Aktuell: I desember gir hun ut sin andre roman.