Henvendelser og bilder fra frustrerte Askøy-folk strømmet inn til bt.no mandag, etter at kokevarselet ble kjent.

Eli Sørtundahl på Kleppe sa at vannet i springen hadde vært brunt hele helgen.

— Det er brunt, ekkelt og guffent, men dette vannet smaker ikke godt i utgangspunktet. Jeg og min familie har drukket flaskevann i mange år, sa Sørtundahl mandag.

— Vi blir såre i halsen og dårlige i magen.

Begynte fredag

Nå viser det seg at Sørtundahl og en rekke andre hadde helt rett i at problemene begynte lenge før mandag morgen.

Til og med hundene våre snur seg når jeg gir dem vann

Gry Helen Gottfredsen, Hetlevik på Askøy

UV-renseanlegget knyttet til Kleppe vannrenseanlegg slo seg ut før helgen.

Gjennom hele helgen ble drikkevannet renset med klor. Bøtte-bildet du ser i toppen av saken ble tatt av Gry Helen Gottfredsen i Hetlevik tirsdag morgen.

— Til og med hundene våre snur seg når jeg gir dem vann. De går heller ut i dammen og drikker der, sier Gottfredsen.

— Problemene begynte fredag, bekrefter Anton Bøe, seksjonsleder for vann og avløp i Askøy kommune.- Det gikk en alarm på renseanlegget fredag ettermiddag om høy turbiditet, enkelt sagt at vannet ikke var så klart. Vakten fikk alarm om avvik på telefon.

— Men det i seg selv gir ikke grunnlag for å sende ut kokevarsel. Så datt filteranlegget ut søndag kveld, og det var da de virkelige problemene oppsto. Natt til mandag innså vi at filteranlegget var ute for en stund. Altså kunne vi gått ut med kokevarsel tidligst søndag kveld, sier Bøe.

Helsetunet på Askøy fikk varsel i 03-tiden natt til mandag, og det ble kjørt ut vanntanker til institusjonen.

Kunne varslet tidligere

Filteranlegget er ifølge Bøe ett av to hovedelementer, eller barrierer, i vannrenseanlegget. Etter filtreringen går vannet videre til desinfisering. Når filteranlegget ikke fungerer, kan det bli ustabil desinfisering av vannet.

- Så det var ikke grunnlag for å gå ut med kokevarsel allerede fredag?

— Nja, nei, det er ikke normalt. De rykket ut og trodde de hadde kontroll på renseanlegget. Men når deler av vannbehandlingsanlegget er ute av drift en stund, er rutinene at vi bør vurdere kokevarsel. Derfor gikk vi ut mandag morgen, fordi filteranlegget ikke virket. Dette er rutiner som er laget i samarbeid med Mattilsynet, sier Bøe.

— Men klart: Jeg skjønner at folk reagerer på brunt og grumsete vann. Det kan godt hende, sett i ettertid, at vi burde gått ut med kokevarsel tidligere.

Bøe anslår at han besvarte «hundrevis» av telefoner mandag.

Ingen bakterier

Tirsdag satt seksjonslederen i spenning og ventet på svar på de bakteriologiske prøvene av vannet som ble sendt inn mandag. Like før klokken 10, mens han snakket med bt.no, fikk han svarene på bordet.

— Prøvene er helt frie for bakteriologiske elementer. Men for å være 110 prosent sikker, har vi tatt nye prøver, blant annet fra ulike steder på nettet og fra et høydebasseng.

- Så det betyr fortsatt kokevarsel?

— Ja, vi anbefaler fortsatt koking til vi får svar på de nye prøvene onsdag. Vann er tross alt et næringsmiddel, så vi velger å anbefale koking minst ett døgn til, sier Bøe.

- Serie med hendelser

Årsakene til problemene med drikkevannet fra Kleppe-dammen, kunne ikke Bøe si noe sikkert om tirsdag formiddag.

— Fredag fikk vi en omveltning i dammen som vanligvis skjer langt senere på høsten. Da ble vannet merkbart brunere gjennom helgen. Det såkalte fargetallet i råvannet økte fra cirka 32 til 72. Det er noe renseanlegget skal kunne håndtere, men det klarte det altså ikke.

- Tyder det på at renseanlegget er underdimensjonert?

— Nei, det har vært en serie av hendelser her som vi fortsatt ikke helt har oversikten over. Og når UV-rensingen falt ut, som den gjør innimellom, så slo klorrensingen inn. I tillegg har vi nå skiftet en pumpe og ulike komponenter, så vi mener å ha kontroll på renseanlegget, sier Bøe.

Vanntom butikk

bt.no vet at minst én butikk, i Florvåg på Askøy, er gått tom for flaskevann.

- Har dere vurdert å erstatte folks utgifter til kjøpevann?

— Det er ikke noe vi normalt vil gjøre. Hadde dette pågått over lenger tid, kunne vi vurdert det. Vi kan ikke kjøpe vann til folk hver gang vannet er brunt.