De to irakerne anklages for å ha styrt en svensk terrorcelle med bånd til Ansar al-Islam.

Mennene på 29 og 25 år skal ifølge politiet ha bånd til Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av Mulla Krekar.

— Fundamentalist

29-åringen kom til asylmottaket på Husnes i Kvinnherad i 1999, som asylsøker fra de kurdiske områdene i Irak. Han er sunnimuslim. Mannen bodde på Husnes i flere måneder, før han flyttet til Bergen og senere til Askøy.

BT er kjent med at mannen har ord på seg for å være islamsk fundamentalist, og at han var i søkelyset til det som den gang het Politiets overvåkingstjeneste (POT) mens han bodde på Vestlandet. Han titulerte seg selv som mulla.

— På asylmottaket viste han videoer med opptak av krigshandlinger fra Afghanistan og Tsjetsjenia. Han var veldig streng, og kalte oss hedninger fordi vi ikke bad hver dag, sa en av BTs kilder i fjor.

29-åringen skal åpent ha påstått at han tilhørte Ansar al-Islam, og at han dessuten hadde personlige bånd til Mulla Krekar.

Etterforsket i ett år

Den ventete tiltalen bygger på et 2000 sider langt etterforskningsmateriale, som det har tatt svensk sikkerhetspoliti et år å samle, erfarer Dagens Nyheter.

Verken svensk sikkerhetspoliti eller aktor i saken vil røpe innholdet i tiltalen mot de to, som har sittet i varetekt siden 19. april i fjor. Men etter det Dagens Nyheter forstår, blir de to tiltalt for medvirkning til terrorhandlinger i Irak.

— De skal ha bidratt med penger, folk og ideer, sier en kilde til avisen.

Blant terrorhandlingene de to trolig tiltales for å ha medvirket til, er selvmordsangrepet mot kurdiske partikontorer i Arbil 1. februar 2004, da over 100 mennesker ble drept.

Begge to avviser disse anklagene.

Rettssaken skal etter planen innledes i Stockholms Tingsrätt torsdag. Dersom mennene kjennes skyldig, risikerer de fengsel på livstid.

<b>117 DØDE?</b> Kurdiske kvinner utenfor sykehuset i Arbil venter på nytt om slektninger som ble rammet av selvmordsbombene 1. februar 2004. Så mange som 117 kan ha blitt drept. Nå er to kurdere tiltalt for å ha medvirket til udåden. <br/>FOTO: JULIE JACOBSON, AP
<b>STOCKHOLMS-FORSTAD:</b> I denne boligblokken i innvandrerbydelen Rinkeby bodde 29-åringen sammen med sin svenske kone og deres ett år gamle barn.
STEFAN JERREVÅNG