Samarbeidet mellom Frp, SV og Ap var forankret i den såkalte juniavtalen der de tre partiene forpliktet seg til å skaffe Erdal ny ungdomsskole.

Til høsten står ungdomsskolen ferdig. Dermed er det politiske landskapet i Askøy langt mer åpent. I gårsdagens formannskap la Ap og Upolitisk frem felles budsjettforslag. 21 millioner kroner mangler i rådmannens utkast. Ap og Upolitisk foreslår å saldere budsjettet ved å stramme i rammene for både pleie— og omsorg og grunnskolen.

— Det vi gjør er å redusere den økningen som rådmannen legger opp til. Budsjettet blir ikke kuttet, understreker gruppeleder Øystein Holmelid.

Samarbeidet med Upolitisk sikrer Ap 15 stemmer i kommunestyret. Overfor BT gjør Holmelid det klart at han regner med å skaffe flertall gjennom en invitasjon til SV.

— Bare ved en avtale med SV slipper vi nye vedtak om konkurranseutsetting og privatisering, sier hun.

— Hva med eiendomsskatt for næringslivet, som SV foreslår å innføre?

— Det blir bøygen i forhandlingene. Vi har forpliktet oss til å vente med eiendomsskatt til vi er kvitt bompengene på broen, sier Holmelid til BT.

Muligheten for en ny budsjettavtale med Frp er enda mindre sannsynlig etter at Frp-avhopper Per Roald Midtøy flagget overgang til Upolitisk. Til Askøyværingen sier Frps Roald Steinsede at han ikke gjør avtale med Ap så lenge partiet baserer seg på støtte fra en Frp-utbryter.

Både Frp og budsjettkoalisjonen Høyre, KrF og Venstre tyr til privatisering for å få budsjettet i hop. Høyre & Co vil ha konkurranse om driften av Askøy sykehjem, Frp vil sette bort driften av Furuly.

Frp foreslår dessuten å selge aksjer i BKK og BIR.

En budsjettavtale mellom Ap, Upolitisk og SV er dårlige nyheter for Askøy Utviklingsselskap, som har en navlestreng til kommunekassen. Heller ikke ser budsjettpartnerne ut til å ha penger til å bygge ny skole på Erdal, slik rådmannen har foreslått. Erdal må finne seg i å stå i skolekø med Tveit, Hop og Kleppe.

Idrettshall, derimot, skal det bli.

— Tingene hadde vel kanskje sett annerledes ut hvis tingene skjedde i en annen rekkefølge. Men anbudet på Idrettshallen var signert før arbeidstilsynet stengte gamle Erdal skole, sier Holmelid til BT.