• Jeg ante ingenting. Jeg kom hjem fra skolen, og i entreen lå en rose. Trodde først det var en hilsen fra Arbeiderpartiet helt til jeg så opp i trappen. Der lå det strødd med røde roser, forteller Anne Katrine Fenne (26).

Hun gikk opp trappen og inn på kjøkkenet, hvor samboeren satt på kne og fridde.

— Herregud jeg trodde jeg skulle dø. Helt vanvittig, jeg gråt, forteller Fenne, som skal gifte seg i Sandviken kirke 29 juni. Nå står hun i prøverommet i en av Norges største brudesalonger på Sotra, iført en vakker brudekjole med slør og diadem på hodet.

Som en maurtue

Innehaveren av brudesalongen «Belle Amie», Marie Louise Kraakenes merket godt at bryllupsstatistikken gikk ned i Bergen i fjor.

— I år 2000 kokte det her. Det var som en maurtue. I fjor var det mye roligere, forteller Kraakenes. I 14 år har hun sammen med sin mann Bjarne, drevet stort innen brudekjoler, flosshatter, sateng, silke, chiffon, sjakett og pingvinfrakker.

— Hele brudebransjen i Europa opplevde en stagnasjon i fjor. I England falt omsetningen med 14 prosent. Men vi merker en oppgang nå, sier Bjarne Kraakenes.

Ingen Askepottdrøm

Brudeassistent Mona Larson er i full sving med å bringe frem sko og brudeslør til en ung brud som snart skal i ilden.

— Er du nervøs?

— Ikke så veldig, svarer hun.

— Men dette må jo være ganske spesielt?

— Jeg har aldri hatt noen drøm om et romantisk Askepott-bryllup. Det ble bare slik. Jeg fridde, forteller kvinnen, som har funnet seg til rette i en helskåret, nydelig satengkjole uten spagetti-stropper.

Over skuldrene har hun en stola, et slags geistlig inspirert tøystykke. Og på hodet, en enkel, smakfull diadem.

— Jeg vet ikke helt. Dette blir kanskje vel svulstig, sier hun.

Årets mote

Ifølge daglig leder Ellen Kristine Kraakenes er det ut med Askepottkjoler med puffermer og blondeskjørt.

— I år skal det være helt enkle, rene kjoler uten perledryss og staffasje.

Kvinnen har lov til å vise seg frem i kjolen. Formene og kroppen skal synes. Utringninger, korsettliv og enkle krystaller er inn. Farvene spenner fra sjokolade til kremhvitt.

— Her finnes mange nyanser. Men fargene skal være litt varme, mener Kraakenes.

Råd og vink om frieri

— Jenter liker å bli fridd til. Menn bør bli flinkere til å være mer romantiske, synes Kraakenes, som i farten nevner et par tips for hvordan en mann kan vinne en kvinnes hjerte.

  • Arbeidermåten: Send en stor bukett roser på jobben med et kort, der det står: «Vil du gifte deg med meg?»
  • Friluftsmåten: Ta en tur til Fløyen. Promener i måneskinnet, og når du kommer inn i svingene med utsikt over byen, går du ned på kne; og frir. Etterpå går dere på Baltazar og spiser fiskesuppe.
TILSLØRT: Det skal være slør og slep på dagens brudekjoler. Brudeassistent Mona Larson hjelper til med brudebekledningen.