Utslippet fra vulkanen Eyjafjallajökull er så omfattende at det utvilsomt vil merkes på bakken her i landet, sier Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning (NILU). Tørseth er avdelingsdirektør for atmosfære og klima.

— Jeg tror absolutt det vil merkes som støv på flater som er utsatt, for eksempel biler og klesvask som henger ute, sier Tørseth til NTB.

Partiklene er såpass store at de kommer til å falle ned av seg selv som støvdryss fra himmelen. Langs kysten vil de trolig komme med regnet.

Snødde aske

I Finnmark kommer nedbøren fortsatt som snø, og onsdag ettermiddag snødde det i omkring en time. Onsdag morgen var bilen til Frank Olsen i Båtsfjord nyvasket og ren. Torsdag morgen merket han med en gang at noe var utenom det vanlige.

— Jeg kjente det var noe fuktig og litt klebrig på gelenderet på trappa. Jeg fikk det på hånden, og tenke med en gang at dette ikke var søle. Det samme laget var på søppeldunken, og på bilen. Jeg har sett vulkansk aske før, og vet hva det er. Den er klebrig, og akkurat som gjørme, sier Olsen til NRK.

Meteorologisk institutt utelukker ikke at aske kan ha kommet seg fra Island til Norge allerede onsdag.

— Det er absolutt ikke umulig. Asken beveger seg fort i høyere luftrom, så at den kan ha kommet fra Island til Båtsfjord tidlig i går utelukker jeg ikke. Det er jo en grunn til at luftrommet i nord ble stengt allerede onsdag kveld, sier vakthavende meteorolog Vidar Eng.

Mer nedbør

Ifølge Kjetil Tørseth fra NILU vil vulkanpartiklene som finnes i skyene kunne føre til økt nedbør i enkelte områder. Denne sure nedbøren, som da også inneholder svovel, vil føre til økt surhet på bakken.

— På grunn av utslippshøyden og de værforholdene som råder i denne høyden, vil skyen med stor sannsynlighet vaskes ut etter cirka ti dager, sier han. Han mener ellers det er liten risiko for skade på økosystemene.

NILUs målestasjon i Aust-Agder hadde torsdag ettermiddag registrert vulkanstøv som var kommet inn over Rogaland og Agder.

— Det ville ikke overraske meg om folk der vil kunne se et disig lag av vulkanstøv på himmelen, sier Tørseth.

Slik vil vulkanasken bevege seg frem til søndag - se animasjon.

Ser du asken? Del dine erfaringer med leserne her.