Flere flygninger i Sør-Norge kanselleres tirsdag morgen på grunn av askeskyen fra Island. Alle avgangene fra Stavanger Lufthavn Sola er allerede blitt stanset i morgentimene i dag.

— Askeskyen har beveget seg raskere mot Vestlandet og de britiske øyer enn vi regnet med. Og nå rammes flytrafikken for alvor. 4-5 flyavganger fra Sola til London og Aberdeen i Storbritannia er kansellert tirsdag morgen, sier avdelingssjef Stig Jone Nevland i Avinor ved Stavanger lufthavn, Sola til Aftenbladet.no.

Kan nå Flesland

Ifølge flymeteorolog Frida Laastad ved Meteorologisk institutt i Bergen kan askeskyen bre seg helt opp mot Flesland.

— Det ser ut som om askeskyen vil dekke store deler av Skottland, England, Irland og sørlige deler av Nordsjøen i totiden i morgen. Stavanger ligger innenfor, og den når nesten helt opp til Flesland. Men det trenger ikke være så voldsomme konsentrasjoner av aske. Det vet vi ikke ennå.

Ved Stavanger kontrollsentral får bt.no opplyst at trafikken går som normalt fra Flesland foreløpig.

Ved CHC Helikopterservice, som er største aktør innen offshoreflygninger i Norge, holder de all trafikk i Stavanger og Hammerfest.

— Vi flyr foreløpig i Bergen, men følger nøye med på utviklingen, sier fungerende adm. dir. Geir Tynning i CHC Helikopterservice på Flesland.

Nærmer seg Sørlandet

Ved Bodø kontrollsentral, som har det operative ansvaret for askeskyproblematikken, sitter de konstant og lager nye kart og prognoser.

I 8.30-tiden tirsdag sier supervisor Stig Johnsen at askeskyen trolig vil slå inn over også Sørlandet i løpet av de neste 6-12 timene.

— Det ser ut som en pølseaktig sky som ligger nord av Irland og over Skottland og beveger seg østover. Avhengig av høyden på skyen kan det bety stengte flyplasser eller at man ikke kan fly gjennom området. Men dette er det flyselskapene selv som bestemmer, sier Johnsen.

Etter hva bt.no erfarer, er frykten nå stor for at skyen skal gå inn over det sentrale østlandsområdet, men tirsdag morgen er det fortsatt veldig usikkert om det vil skje.

- Fra totiden

Tirsdag morgen bekrefter statsmeteorolog Sigrid Fatnes at det er sørlige deler av Rogaland som blir mest utsatt for asketrøbbel.

— Fra totiden kommer askeskyen innover land. Konsentrasjonen av aske blir størst i stavangerområdet, sier Fatnes.

Meteorologen understreker at hun ikke vet hvilke konsekvenser dette vil få for flytrafikken.

— Jeg kan ikke si noe eksakt om konsentrasjonen av aske, men det ser ut som om den blir lettere over Flesland enn på Sola, sier hun.

Flytrafikken lammes

Allerede fra klokken 08 rammes flytrafikken på Vestlandet. Fly- og helikoptertrafikken fra Sola og Karmøy stopper opp.

Prognosene tilsier medieum askekonsentrasjoner i disse områdene, ifølge en pressemelding fra Avinor.

Utover dagen er det ventet at asken vil bre seg videre innover Sør-Norge og nå luftrommet over Kjevik etter klokken 14.

Flytrafikken mellom Norge og Svalbard er stanset etter at det er innført midlertidig fareområde på grunn av aske mellom Norge og Svalbard.

— Flytrafikken vil ellers gå som normalt det neste døgnet, opplyser Avinor.

Følger utviklingen

På Flesland lufthavn følger de nøye med. Morgenfly til Aberdeen og Sola er allerede innstilt.

Følg trafikken her!

— Vi gjør det samme som alle andre lufthavner i Avinor. Vi følger med time for time på oppdateringer på kartet, sier lufthavnsjef Adelheid Nes til bt.no.

Askeskyen har nå retning mot Skottland, og kan komme innover Sør-Norge i morgen.

— Det er fremdeles veldig usikre prognoser, vi vet ikke om konsentrasjonen er så høy at flyene ikke kan gå. Vi kan ikke gjøre annet enn å følge med på hvordan askeskyen utvikler seg, sier hun.

Hennes råd til passasjerer er å følge med på internettsidene til Avinor og beskjeder fra flyselskapene. — Hva skal til for at Flesland stenger?

— Det er ikke vi som tar beslutningen, det er luftrommet som blir stengt. Det vil i første omgang eventuelt gjelde avgangene til Skottland, men det er heller ikke sikkert de blir kansellert.

Svovellukt

Sist det kom askeregn i Bergen luktet det svovel i byen og biler ble dekket av sot. Det kan skje denne gangen også, ifølge statsmeteorologen.

— Måten vi vil merke askeskyen på vil være om det ligger igjen støv på for eksempel hagemøbler når det slutter å regne. Men konsentrasjonen er såpass liten at det ikke burde bli noe stort problem.

- Vil regnet bli farget av asken?

— Nei, det vil jeg ikke tro. Det vil heller være på Island at det er så mye aske at man kan se det i nedbøren.

Meteorologen forteller at det er enda en våt uke bergenserne nå har foran seg.

Fra onsdag vil det være dager med bygevær og mindre opphold, før det kommer et nytt lavtrykk fra sør-vest fra nordsjøen på fredag.

— Fra fredag blir det en ny porsjon nedbør. Det ser ut til å bli vått og grått særlig fra lørdag og utover, forteller Thaule.

SKYEN TRUER: Denne prognosen er fra midnatt. Her ser du akseskyen på vei innover Vestlandet.
MET OFFICE