— Både vi og Kosar blir lovbrytere, sier Henrik J. Askvik, som er daglig leder i selskapet som produserer Askeladden-båtene.

Kosar kom til Norge for tre år siden, og har bodd i Os i over to år. Siden april i fjor har han jobbet med å laminere båter for selskapet Henrik J. Askvik Sønner.

2. august fikk Kosar endelig avslag fra UDI på søknaden om forlenget arbeidstillatelse, etter å ha søkt ni ganger.

— Dette finner vi helt urimelig, både for Kosar og de andre i samme situasjon. Myndighetene har jo ikke noe land å utvise de irakiske kurderne til. Og de gir dem ikke støtte, og heller ikke lov til å ta arbeid. Det er nesten som å oppfordre til ulovligheter, sier Henrik J. Askvik til BT.

Ønsker åpenhet

Søndag bestemte han og styreformann Georg Askvik seg derfor for ikke å akseptere Utlendingsdirektoratets (UDIs) avgjørelse om å nekte den 23 år gamle kurderen forlenget arbeidstillatelse.

Verken selskapet eller Kosar ønsker å drive noen form for lyssky virksomhet, og ønsker åpenhet om lovbruddet.

— Vi trekker han i skatt og betaler arbeidsgiveravgift, så får det stå sin prøve. Han får jobbe her til politiet fysisk henter ham, lover Askvik

— Hvordan skulle jeg ellers livnære meg, når jeg ikke får støtte eller lov til å jobbe. UDI presser meg til å reise frivillig, men hvor skal jeg reise? undrer Kosar.

Vil se på saken

Kosar forteller at 700 av 2000 irakiske kurdere i Norge er i samme situasjon, og at resten snart vil bli det.

Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen i Kommunaldepartementet sier til BT at statsråd Erna Solberg har gitt signaler til UDI om at irakiske kurdere skal få midlertidig arbeidstillatelse. Hun lover at statsråden skal se på om UDI har fulgt opp disse signalene.

Johnsen presiserer at det ikke er lovlig å ansette noen som mangler arbeidstillatelse, og fraråder selskapet å ansette Kosir.

BRYTER LOVEN: Askeladden, her representert ved daglig leder Henrik J. Askvik, vil la den irakiske kurderen Mohammad Kosar Ali (23) jobbe til politiet eventuelt kommer og henter ham.
FOTO: HELGE SKODVIN