• Det blir nok lenge til jeg kan flytte hjem igjen, sier Maria Drivenes, en av ti som ble husløse etter storbrannen på Nordnes.

I går undersøkte hun og en takstmann skadene i Kippersmauet 2.

— Min leilighet er ikke verst rammet. Likevel tror jeg det blir lenge til jeg kan flytte inn igjen. Det er store røyk- og vannskader, sier Drivenes.

Fra verandaen hennes kan man se hvilke enorme krefter som var i sving 17. mai. Det er bare noen forkullete rester igjen av det som en gang var tykke bærebjelker. Takrenner har smeltet på veggen, og vindusrutene er blåst ut. Det lukter røyk over hele området. Uansett hvor man ser ligger det et tynt lag med aske.

— Det må ha vært en enorm varmeutvikling. Til og med messinglamper har smeltet.

Våknet av eksplosjon

Drivenes har bodd på Nordnes siden 1980. Hun og mannen brukte flere år og store summer på å renovere trebygningen. Fredag var de nær ved å miste alt de eier.

— Jeg våknet av en eksplosjon. Lik etter så jeg stikkflammene utenfor vinduet.

Drivenes kastet på seg klærne og løp ut på gaten. Hun og naboene var vitne til at flammene rev og slet i den gamle bebyggelsen.

— Jeg er bare glad det var vindstille. Hadde det blåst ville vi sannsynligvis ikke hatt noe som helst igjen, sier Drivenes.

Brannen ikke påsatt

Kriminalteknikere fra Hordaland politidistrikt undersøkte i går brannstedet. Politiavdelingssjef Per-Ivar Bøe tror det vil gå lang tid før man kan slå endelig fast hvordan brannen startet.

— Men allerede i dag føler vi oss rimelig sikre på at den ikke var forsettlig påsatt. Bergenserne trenger ikke å frykte at det går en pyroman løs i byen, sier Bøe.

ASKEHAUGEN: Nabolaget til Maria Drivenes er forvandlet til en stor, svart ruin. Hun tror det blir lenge til hun kan flytte hjem til Kippersmauet.
FOTO: TOR HØVIK