Hvor vokste du opp? — I Bratlandsmuget på Nøstet. Det var et kjempebra sted å bo også før beboerne lyktes med å gjøre strøket bilfritt og brosteinsbelagt. Jeg har aldri savnet hage og skog, og er vel en asfaltunge.

Hvor ville du helst bodd? - Jeg er sentrumsgutt og tror jeg ville hatt problem med å flytte på andre siden av Puddefjordsbroen. Men jeg kunne tenke meg å bo ytterst på Nordnes med utsikt over fjorden.

Hvor går søndagsturen? - Å, et ømt punkt. På kafé. Eller i Nygårdsparken. I hele høst har jeg tenkt å legge søndagsturen om Vidden, men dessverre sover jeg ofte lenge på søndager så jeg får ikke tid.

Favorittutested? - Jeg er ganske ofte å finne i kjelleren på Naboen. Der er det veldig trivelig. Det er der jeg er mest, men hvis kvelden blir sein, går jeg på Garage.

Hvor handler du klær? - Det vet jeg ikke om jeg har lyst til å si. Jeg er glad i klær, men er ikke veldig opptatt av merker. Du vet, sånn merkevarereklame er ikke noe for sosialister.

De beste skillingsbollene? - Skillingsboller er godt, selv om jeg kan tenke seg mer typisk bergenske ting enn det. Det er noe østlendingene har hengt seg oppi når det gjelder Bergen. De må være hjemmelaget og varme.

Ditt beste skoleminne? - Skoleplassen på Møhlenpris skole var en asfaltplass, og i friminuttene spilte vi fotball med to benker som mål. Vi kalte det å spille fotball på benkene. Det skiftet mellom benkene og skurene, men det var mest stas mellom benkene.

Din bergenske favorittrett? - Det er helt klart fiskesuppe, som er typisk bergensk. Jeg har surfet på nettet etter fiskesuppeoppskrifter, og det finnes mange typer. Jeg tar litt fra hver oppskrift og snart har jeg min egen bergensfiskesuppe.

Hvor er du medlem? - SV, selvsagt. Og Attac. Og så er jeg LO-medlem, og medlem av BOB. Ja, og Norsk Luftambulanse fordi min mor vil det. Da kan de hente meg hvis jeg blir syk. Hun tar sine forholdsregler, min mor. Dessuten er jeg medlem av Noregs Mållag, lokallaget Løvebakken inntil nylig. Nå holdt jeg på å glemme medlemskapet i Brannbataljonen.

Hva samler du på? - Jeg er ikke noe hobbymenneske, og samler ikke på noe som helst.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Belite. Å belite seg er et verb som ikke finnes i standard norsk. Jeg blir frustrert når østlendinger ikke skjønner hva jeg sier. Jeg har ofte bruk for det, for eksempel i diskusjoner, og på fotballtrening.

Hva er du mest stolt over? - Måten engasjerte bergensere har berget mye av det fine i denne byen på. Ofte på tross av politikerne og næringslivet. Uten de engasjerte folkene ville Bergen vært en ødelagt betong/asfalt-by i dag. Vi så det igjen i kampen mot reklameavtalen. Det er unikt i verdenssammenheng å si nei og dermed bevare byrommet autentisk og folkelig og ikke spist opp av markedskreftene.

Hva ville du vist en turist? - Først ville jeg tatt dem med til Fløyen slik at de fikk oversikt. Og så tar jeg alltid gjester med i smitt og smau på Nøstet og Nordnes. De gamle bydelene er noe folk utenfra synes er eksotisk og vakkert.

Hva er du minst stolt over? - Det henger sammen med det jeg er mest stolt over. At noen tror at det beste for Bergen er å bygge flest mulig veier og sluse flest mulig biler gjennom byen. Trafikkmaskinen på Nygårdstangen er et sår i byens hjerte. Det er et fryktelig dårlig kollektivtilbud i denne byen, for eksempel i forhold til Oslo.

Hva mangler i Bergen? - En bybane. Jeg er en lidenskapelig tilhenger av bybane. Den kommer til å gjøre Bergen til et mye bedre sted å bo.

Hva savner du når du er på reise? - Vennene og familien min. Og det å kunne følge med på Brann. Patriotismen i Bergen er også en flott ting. Den er ikke ondsinnet. Hvis jeg trenger å slappe av er det ingen bedre steder å gjøre det enn i Bergen.

Det mest romantiske stedet? - Ytterst på Nordnespynten. Å sitte på en benk der en sommerkveld i solnedgangen er romantisk.

Ditt første kyss? - Teknisk sett var det i Kalfarveien barnehage, men jeg synes det er juks med barnehagekyss. Mitt første kyss fikk jeg mange år seinere. Det var i et bergensk smau, og jeg ble så fortumlet at jeg aldri siden har klart å finne ut hvilket smau det var.

Favorittbergenser? - Nordahl Grieg. Han var modig og prinsippfast og har skrevet mange dikt som jeg har glede av .

Har du gått i buekorps? - Jeg gikk i Sydnes bataljon i to år, så jeg har gjort min borgerplikt. Men jeg gledet meg veldig til å begynne i buekorps.

Når var du på Stadion sist? - Nå på søndag. Jeg har partout-kort, og er på alle hjemmekampene. På Stadion har jeg gått siden jeg var ni år og fulgt laget i tykt og tynt. Mest i tynt. Vi er nå ikke så godt vant. Men det har vært mange fine opplevelser i år, og jeg lever godt på cupfinalen fra i fjor. Det er viktig for meg å gå på fotballkamper. Tror folk har godt av å stå på en tribune og brøle og synge og legge hele engasjementet i noe som ikke betyr noe. Min eneste fraværsdag på Stortinget hadde jeg dagen etter cupfinalen. Da hadde jeg mistet stemmen.

Det flotteste byfjellet? - Rådhuset er det ikke. Uoriginalt nok velger jeg Ulriken fordi jeg liker snaufjellet, og det at det ligger bare noen minutter unna storbyen.

En god dag i Bergen? - Jeg har en time på en kafé i sentrum med en god bok, så tar jeg en tur i Nygårdsparken og til slutt finner eg på nokke med min lillebror Magnus.

Ordfører for en dag? - Først ringer jeg til kaffehuset mitt og sørger for at de afrikanske kaffeplukkerne får bedre lønn. Så bruker jeg resten av dagen på å få fortgang i planene med bybane til Fyllingen og Åsane. Hvis det blir noe tid igjen, ville jeg sende ut noen for å gjøre vedlikeholdsarbeid i Nygårdsparken.

Bergen om 50 år? - Da håper jeg vi har fått noen nye bydeler på Nygårdstangen og ved Store Lungegårdsvann, der det i dag bare er stein og asfalt. Jeg håper vi har greid å ta vare på alle de gamle bydelene og at vi har fått et bilfritt sentrum. Helst før femti år er gått. Så håper jeg at vi har greid å gjøre noe med miljøproblemet slik at det ikke regner enda mer i Bergen. Bergen har en egeninteresse av å stoppe klimautslippene. Det holder med regn no!

TRUDE HAUG

KYSSEJUKS: Teknisk sett fikk Audun Lysbakken sitt første kyss i Kalfarveien barnehage. Men barnehagekyss er juks, mener han. FOTO: ARNE NILSEN