Flere år med planlegging har endelig ført til reisen Nils Henjum og Åse Andersen har drømt om. Siden begynnelsen av april har de kjørt jorden rundt på motorsykkel.

— Det har vært en helt fantastisk tur. De siste dagene av turen snakket vi bare om hvor vi skal reise neste gang, sier Henjum.

Samboerparet kom hjem igjen til Strandvik i Fusa forrige fredag etter147 dager på to hjul. I løpet av den tiden har de reist 27 land, og tilbakelagt mer enn 28.000 kilometer.

- Annerledes reiserute

— I steden for å ta den raskeste veien gjennom Russland som de fleste gjør, valgte vi en litt annerledes reiserute verden rundt, sier Henjum.

De begynte i Leipzig i Tyskland, kjørte deler av Silkeveien mot Asia, og har vært inneom land som Iran, Mongolia, Kasakhstan, Japan, Canada og USA.

Turen har bydd på mange ulike opplevelser, men enkelte etapper har gjort ekstra sterkt inntrykk.

SPESIELL OPPLEVELSE: - Å kjøre gjennom Karakum-ørkenen i Turkmenistan i 48 varmegrader var veldig spesielt, sier Nils Henjum.
PRIVAT

— Å kjøre gjennom Karakum-ørkenen i Turkmenistan i 48 varmegrader var veldig spesielt. Ellers ble vi overrasket av vinterføre i Kosovo i april som var var veldig krevende, sier han.

- Krevende både fysisk og mentalt

Både Henjum og Andersen er med i Leikanger MC-klubb. De er erfarne motorsyklister, og har planlagt turen i flere år.

— Det er veldig mye som må ordnes før man legger ut på en slik langtur. Du må ha riktig utstyr, visum til alle stedene du skal besøke, og være forberedt på at det er krevende både fysisk og mentalt, sier han.

Henjum er imponert over samboeren som kjøpte sin første motorsykkel i 2012.

— Jeg har ikke hørt om noen annen norsk kvinne som har kjørt jorden rundt på egen motorsykkel før. Hun har vært utrolig sterk hele veien, sier han.

- Enorm frihetsfølelse

- Hva er det som er så kjekt med å kjøre motorsykkel?

— Når du kjører sykkel er du mye mer i kontakt med naturen enn når man kjører bil. Du kjenner lukter og føler temperaturen på kroppen, og får rett og slett en enorm frihetsfølelse, sier han.

MOTORTRØBBEL: Her får Henjum og Andersen hjelp av en tilfeldig forbipasserende på landsbygden i Mongolia. - Vi har møtt så utrolig mange hyggelige mennesker, sier Henjum.
PRIVAT

I tillegg synes han det er enklere å komme i kontakt med folk på motorsykkel.— På hele reisen har vi kommet i snakke med tilfeldige mennesker som har invitert oss inn på kaffe og middag. Vi har opplevd en enorm gjestfrihet, sier han.

Den lange reisen har definitvt gikk mersmak, og neste gang vil de utforske mer av Nord-Amerika.

— Vi har veldig lyst til å se mer av Alaska, men først må vi jobbe en stund og spare litt penger, sier Henjum og ler.