— Dette var et tankevekkende teaterstykke. Jeg ble imponert over skuespillernes prestasjoner, sier Birgitte Hortemo.

Sammen med sine medelever fra Åsane Folkehøgskole besøker Birgitte Fana Folkehøgskule for å se teaterstykket ”Historier fra Wienerskogen”.

Det er to folkehøgskoler i Bergen, en i Fana og en i Åsane. Årlig besøker de hverandre for å nyte godt av hverandres lekende kreativitet og spilleglede.

I neste måned skal elevene fra Fana til Åsane for å gjengjelde besøket, og for å se deres oppsetning av ”Little shop of Horror”.

Oppgjør med konservative ideer

— ”Historier fra Wienerskogen” var veldig annerledes enn det jeg forventet, fortsetter Birgitte.

— Det jeg likte best var stykkets uforutsigbarhet. Jeg trodde på skuespillerne som gestaltet mange gode karakterer. Det høres kanskje banalt ut, men det gjorde et spesielt inntrykk på meg når de forelskede, som ofret alt for å komme sammen, allikevel ikke klarte å holde fast på kjærligheten. Selv om dette sikkert er ganske vanlig virket det spesielt trist på meg slik som det ble presentert av skuespillerne på Fana Folkehøgskole.

Odön von Horváth forfattet dette stykket på 30-tallet. ”Historier fra Wienerskogen” er et klassisk intrigedrama om en ung og naiv jente, Marianne. Hun havner i gale hender i et forsøk på å løsrive seg fra konvensjoner.

Marianne ønsker å ta et oppgjør med konservative ideer og regjerende kvinnesyn. Hun er forlovet med Oscar, men slår opp når hun blir dønn forelsket i Alfred. Det skulle vise seg å straffe seg. Alfred er en sjarlatan og tragediene står i kø for Marianne som desperat prøver å holde hodet over vannet i sin kamp for tilværelsen.

Skjerpet ettertanken

— Denne produksjonen har vært et stort løft for linjen vår, sier teaterlærer Silje Folkedal. Elevene har lagt ned atskillelige timer for å gi gjestene fra Åsane Folkehøgskole en god teateropplevelse.

Og en god opplevelse har vi definitivt fått. En av replikkene i stykket sier: ”Vi menn burde holde bedre sammen – vi er for naive”. Jeg kan ikke si meg mer enig.

Forestillingen tar for seg evigvarende problemstillinger som fordommer og tilgivelse, omsorg og fortapelse, svik og forståelse, kjærlighet og manglende evne til å elske.

Møtet med ”Historier fra Wienerskogen” var en fin erfaring som skjerpet ettertanken. Det er alltid godt å være tilstede i den skuespillergleden og entusiasmen som driver sanne amatører mot det de er så lidenskapelig engasjert i.

Nå gleder Åsane Folkehøgskole seg til å gi en tilsvarende opplevelse til elevene fra Fana Folkehøgskule i april.

Ketil Hofslett
Ketil Hofslett
Ketil Hofslett
Ketil Hofslett
Ketil Hofslett