Søndag går startskuddet for en ny bussrute fra Flakveit i Åsane til Sætregården i Hordvik.

Ruten drives privat av Fjordhesten AS som ikke får offentlig tilskudd. Men fylkesrådmannen har gitt grønt lys fordi «det vil gjere det enklare å gjennomføre rundturar til fjells i Åsane».

GJENNOM ÅSANE: Strekningen er snaue 15 kilometer lang og tar 26 minutter, ifølge Google Maps.
GOOGLE MAPS

Bergen kommune er også positiv, så lenge «transportmateriellet ligger innenfor akseltrykk og er tilpasset Falkangervegens krappe kurvatur».

Gjør det meste selv

Daglig leder og eneeier Tom Halland Kristiansen sitter selv bak rattet i Fjordhesten AS' eneste aktiva — en minibuss med 17 seter.

Kristiansen kaller det verdens minste busselskap.

— Jeg har stor tilfredsstillelse av å jobbe med dette. Jeg gjør absolutt alt i selskapet, men har også en pensjonist ansatt på timebasis, sier han.

Altmuligmannen tror ruten kan bli lønnsom etter hvert. Resten av uken leier han ut bussen - og seg selv.

Første siden 1920

Det blir tre avganger hver søndag, og en enkeltbillett koster 50 kroner for voksne.

Ruten dekker Klauvaneset - Nyborg - Dalavegen ved Sætre - Melingen - Flaktveit - Åsane terminal - Morvik - Baugtveit - Salhus.

Ifølge Kristiansen er dette første gang siden A/S Aasane Autombillag fikk ja til en «melke- og lasteautomobilrute» i 1920 at en privatdrevet rute får konsesjon i bydelen.

Populært turområde

Melingen og Sætregården ligger i hver sin ende av den Den Trondhjemske Postvei, en vei som ble vedtatt av kongen i København i 1786. I dag er det en populær tursti.

Ruten er ikke tilfeldig valgt. Barnefamilier som vil se hester, kaniner, kyr og sauer oppsøker gjerne Sætregården.

— Sist søndag var parkeringen smekkfull. Det er store utfordringer i området, og jeg har sett masse måter å rygge på. Folk må til dels snu og reise hjem, sier Kristiansen.

DAGLIG LEDER: Tom Halland Kristiansen i Fjordhesten AS gjør det meste selv.
PRIVAT