— Vi har hatt en prat med Ola Thune, hvor vi snakket løst om Åsane-saken, sier advokat Thomas Randby, som representerer 27-åringen som er tiltalt for medvirkning til Åsane-drapet.

Problemet er at 27-åringen også er siktet i Lindås-drapet. Thune har tidligere vært hyret inn som privatetterforsker for å se på denne saken på oppdrag av drapsdømte - og nå avdøde - Truls Guttormsen.

— Jeg har hatt en klient som er dømt i den ene saken hvor det er nye siktelser. Dette er ikke ukomplisert, sier Ola Thune.

- Møte meg selv i døren

Privatetterforskeren skal nå vurdere henvendelsen fra den drapstiltalte bergenseren, for å se om han kan bistå 27-åringen.

— Hva som eventuelt kan være min rolle her, kan jeg ikke si uten videre. Det er ikke sikkert jeg kan gjøre noe i det hele tatt, sier Thune.

Som privatetterforsker i Lindås-saken snakket Thune med en rekke personer i det kriminelle miljøet i Bergen, før han leverte en omfattende rapport.

Thune mente det var spor som pekte i retning av at andre personer enn drapsdømte Truls Guttormsen var involvert i drapet på Yngve Elvik.

— Jeg vil ikke risikere å komme i en situasjon hvor jeg kan møte meg selv i døren i forhold til en tidligere klient, sier Thune.

Nye drapstiltaler

27-åringen og en 36 år gammel kamerat ble i desember tiltalt for medvirkning til drapet på Øyvind Bjarte Madsen i 1999.

36-åringens advokat, Ole Petter Drevland, sier at de så langt ikke har vært engasjert i få Thune til å se på saken.

— Men vi er vi positive til et slikt initiativ, hvis det kan få belyst saken ytterligere, sier Drevland.

Jarle Olsen, som ble dømt til 21 år fengsel for å ha bestilt drapet, ga i 2005 nye forklaringer til politiet. Det er på bakgrunn av disse forklaringene at 27-åringen er siktet for Lindås-drapet og tiltalt for Åsane-drapet.

Helt sentralt i saken står Jarle Olsens troverdighet. Han har flere ganger endret forklaring om sin egen rolle i Åsane-drapet. Likevel mener påtalemyndigheten at han nå snakker sant, når han hevder at 27-åringen og den 36 år gamle medtiltalte deltok i planleggingen av drapet på Madsen.

Spørsmålet blir om retten vil tro på Olsens nye forklaring, eller om Thunes eventuelle undersøkelser kan hjelpe de to tiltaltes advokater til å svekke Olsens troverdighet.

FORTSATT TIDLIG: - Hva som eventuelt kan være min rolle her, kan jeg ikke si uten videre. Det er ikke sikkert jeg kan gjøre noe i det hele tatt, sier Ola Thune.
Arkiv