Mobilversjon

  • Bergens Tidende tilbrakte et døgn på Haukeland — Vestlandets største arbeidsplass. Denne helgen gir vi deg resultatet i Magasinet - og på bt.no. Klikk deg gjennom vår presentasjon over og se bilder og video. 24 timer. 24 historier. - ** Har du på deg** hudkrem i dag?

- Nei.

- Deodorant?

- Nei.

- Leppepomade, parfyme eller noe i håret? Plaster, kontaktlinser, høreapparat?

Arve Helgesen svarer nei på alt sammen. 58-åringen er nydusjet og kledd i bomullstøy. Han har tømt blæren og funnet frem en DVD. Alt er klart for dagens behandling.

I to timer skal han ligge innelåst i et trangt trykkammer av glass, mens han puster inn ren, brannfarlig oksygen og følger forviklingene i den franske filmen «Mørk blå, nesten sort».

Det blir en del filmer i løpet av et seks ukers behandlingsopplegg. Forrige gang han ble behandlet, var under Ski-VM i fjor. Norge tok 20 medaljer og Helgesen vant tilbake evnen til å sove natten gjennom.

- Jeg kunne slutte å tygge tyggis hele tiden. Det har hjulpet meg enormt, sier Helgesen.

Fem år etter at han ble kurert for kreft i halsen, fikk han endelig hjelp med bivirkningene. 32 tøffe strålebehandlinger hadde nemlig satt spyttkjertlene helt ut av spill. For at ikke munnhulen skulle tørke helt ut, brukte Helgesen tyggis konstant, noe som slet på kjevemuskulaturen. En bekjent med tilsvarende sykdomsforløp fortalte at Seksjon for hyperbarmedisin kanskje kunne hjelpe ham.

Seksjonsoverlege Guro Vaagbø forklarer nærmere:

- Samme hvor godt man skjermer det friske vevet rundt en svulst, vil strålebehandling gjøre at de bittesmå blodårene etter hvert går til grunne og man får dårlig blodsirkulasjon, sier hun.

- Oksygen er jo både ammunisjon og drivstoff for cellene, så formålet med hyperbar oksygenering er å overoksygenere dette vevet. Det settes i stand til å vokse igjen, får energi til å syntetisere proteiner og fungere mer optimalt.

_VVtrykkammer04.jpg
VEGAR VALDE

I glassarkofagen er Arve Helgesen i gang med den trettende av 30 behandlinger.

Mens trykket økes gradvis, holder han seg til nesen og utlikner. Han har allerede fortalt oss at det eneste aberet med behandlingen er en midlertidig endring i synet.- Vanligvis er jeg langsynt, men trykkammerbehandlingen har gjort meg nærsynt, sier han.

LAR FOR BEHANDLING: Arve Helgesen er midt i sin andre og siste behandlingsserie ved Seksjon for hyperbarmedisin. Flere år etter at han ble kurert for kreft i halsen, har han også fått hjelp med bivirkningene. FOTO: VEGAR VALDE
VEGAR VALDE