• ET SPESIELT FORHOLD: De hadde bare vært sammen i ett år da Arne Sveen (39) i fjor vi hjerneinfarkt. Samboer Nancy Kalstad har vært en viktig støtte hele veien. Nå venter paret barn i november.

    FOTO: Elias Dahlen

Arne fikk hjerneinfarkt som 38-åring. Han drømmer om å kjøre Harley igjen.

Som 38-åring ble Arne Sveen (39) rammet av hjerneinfarkt. Da det gjaldt som mest fikk han hjelp til å trene hardt for å klare hverdagen igjen.

14. februar 2012: Arne Sveen (38) og kjæresten har vært på treningssenteret. Klokken 21.30 er de hjemme. Arne Sveen er ikke i form og har vondt i hodet. Han lurer på om han har trent for hardt, men det også være en migrene som er på vei. Klokken 23 på kvelden begynner han å spy. Han tror kanskje det er omgangssyke. Kjæresten Nancy Kalstad går opp og legger seg ved midnatt, mens Sveen blir liggende på sofaen. Én time senere ser hun at døren går opp. Nede på gulvet ligger kjæresten og puster veldig. Han rister på hodet og klarer ikke å stå.

- På en eller annen måte klarte jeg å få ham ned trappen mens jeg ringte etter ambulanse. Så mistet jeg kontakten med ham, forteller Kalstad.

Hun prøver å snakke til ham, tilbake kommer bare noen uforståelige lyder.

Husker lite

- Jeg husker ikke så mye fra den dagen. Og vet ikke hvordan jeg klarte å komme meg opp trappen for å varsle. Men jeg husker at jeg ga litt opp da ambulansen kom for å hente meg, sier Sveen.

Det viste seg at en blodpropp i venstre hovedpulsåre var på vei opp mot hjernen. Det kunne ha gått enda verre om han ikke hadde fått hjelp i tide.

Etter slaget klarte han bare å si ja og nei. Han var helt lam på høyre side. Men han kom raskt i gang med treningen.

- Jeg likte ikke å sitte i rullestol, forteller Sveen.

DRØMMEN: Sveens Harley Davidson må ombygges litt før han kan kjenne vinden i håret igjen. Nancy Kalstad har også planer om å ta lappen på motorsykkel.

DRØMMEN: Sveens Harley Davidson må ombygges litt før han kan kjenne vinden i håret igjen. Nancy Kalstad har også planer om å ta lappen på motorsykkel.

FOTO: Elias Dahlen

Etter mye trening kan han i dag snakke, men han har afasi, som betyr at han må lete etter ordene. Men fremgangen har vært stor siden februar i fjor.

Pågangsmot

- Pågangsmotet har vært der fra første dag, han har jobbet på hele tiden, sier Kalstad.

Sveen er en av rundt 200 slagpasienter i Bergen kommune skal få hjelp av innsatsteamet. Etter hvert skal også MS-pasienter få denne hjelpen.

39-åringen hadde vært på et rehabiliteringssenter og bodd hjemme i et halvt år før han fikk hjelp av teamet.

- Da vi traff ham hadde han stagnert og motivasjonen var lav. Det var viktig for ham å få et løft. Det blir ofte et sjokk for mange når de kommer hjem etter rehabilitering på institusjon. Da er det viktig at vi er der for å gi dem støtte og motivasjon, sier fysioterapeut Susan Lotsberg, som var en del av teamet.

For Sveen ble det en opptur.

- De er så utrolig flinke. Jeg merket fremgang hos ham med en gang, sier Kalstad.

Satte seg fire mål

Sammen med dem satte Sveen seg fire mål: Å kjøre motorsykkel igjen, å gå opp Stoltzekleiven, å løpe 8 kilometer og å kunne lage middag med begge armene. Det gjenstår litt før han kan kjøre Harley. Og fortsatt er det trøblete å lage middag.

Det var viktig å legge treningen og oppfølgingen i de vante omgivelsene og i nærmiljøet.

- Sveen skulle jobbe med aktiviteter som han gjør i sitt dagligliv, sier Lotsberg.

Sveen kunne gjerne ha tenkt seg enda mer hjelp fra innsatsteamet.

- Han har hatt veldig god fremgang. Vi ser også et potensial til å bli enda bedre, sier Lotsberg.

Målet er å komme tilbake i jobb.

Venter barn i vinter

Han må få bygget om sin Harley Davidson før han kan kjøre den. Når det er gjort må de teste om det er mulig. Men i løpet av året skal det skje enda større ting enn det. I november skal han og kjæresten bli foreldre for første gang.

- Det gir ekstra motivasjon til å trene, sier Sveen.

Paret hadde vært sammen i ett år før hjerneinfarkten. Forholdet har holdt, og samboeren har fulgt hele opptreningen tett.

- Da jeg besøkte ham på sykehuset så jeg med en gang at han hadde beholdt det blikket. Vi har lært å snakke sammen etter hvert. Det har vært mye latter også, sier Kalstad og ser varmt på samboeren.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

Offisielle tall tilsier at 300 pr. 100.000 innbygger rammes av hjerneblødning og hjerneinfarkt hvert år. Dette betyr at rundt 800 rammes hvert år i Bergen.

Erfaringer fra Bergen tilsier at det reelle tallet ligger nærmere 500 personer pr. 100 000 innbyggere.

Aldersfordelingen på dem som rammes av hjerneslag er slik:

25–44 år: 5 prosent. 45–64 år: 25 prosent. 65–74 år: 24 prosent. 75–84 år: 28 prosent. 85–89 år: 18 prosent.