Arne Næss er død

Bergensordfører Arne Næss gikk bort i går, 84 år gammel.

Det bekrefter hans sønn Tore Næss overfor bt.no.

Nåværende ordfører Gunnar Bakke gikk på talerstolen under bystyrets møte i dag og fortalte om bortgangen til byens tidligere ordfører. Næss ble deretter hedret med ett minutts stillhet i Gamle rådhus.

Arne Næss var en av KrFs store politikere i Bergen, sterkt delaktig i at partiet har sittet sammenhengende ved makten i byen siden 1972 frem til i dag, i samarbeid med skiftende partikonstellasjoner.

- Denne meldingen kom veldig overraskende. Jeg hadde telefonkontakt med Arne Næss nokså jevnlig. Sist jeg snakket med ham, gledet han seg til jul, sier tidligere KrF-ordfører Ingmar Ljones til bt.no.

Næss var ekte kjuagutt, født 21. februar 1925, oppvokst på Kronstad og i Nøstegaten. Han fulgte i sin fars fotspor og utdannet seg til smed. Senere prøvde han seg innenfor flere forskjellige yrker. Han seilte til sjøs og arbeidet i forsikringsbransjen. I 1956 startet han fiskematbedrift i Bergen.

Arne Næss var en veldig sprudlende person, og en veldig oppmuntrende mann å ha med å gjøre. Vi vil savne ham dypt.
Kristian Helland, tidligere KrF-ordfører i Bergen

Voktet landssvikere
Etter krigen var Næss med på å ta oppgjøret med nazismen. I Espelandsleiren satt 370 landssvikere fengslet. Næss var fangevokter i leiren.

- Jeg var innstilt på at krigen var over, at vi skulle leve videre som ett folk. Men det var sterke følelser i sving på Espeland. Og fangene selv kranglet om hvem som hadde skyld for at de, Tyskland og NS (Nasjonal Samling), tapte krigen, sa Næss til BT i 2004.

I 1964 ble Arne Næss valgt inn i Bergen bystyre. Tolv år senere ble han varaordfører, og i 1984 ble han første gang valgt til ordfører.

Dette vervet måtte han gi fra seg til Henrik J. Lisæth i 1986, men allerede i 1988 var Arne Næss tilbake i ordførerstolen. I tillegg har Næss sittet i et stort antall styrer og råd i Bergen kommune, blant annet formannskap, finansutvalg og kommunalutvalg.

- Bompengesaken sterkt belastende
Næss var sterkt delaktig i arbeidet for å få bygget nordre innfartsåre, og dermed også innføringen av bompengeringen i Bergen.

- Han har fått mye ros for å ha forbedret veiene i Bergen. Men da det sto på, var saken om bompengene svært belastende, ikke minst for min mor, sier Tore Næss til bt.no.

Arne Næss satt også i styret for Askøybroen. Han var svært opptatt av at Bergen og omlandet måtte knyttes tettere sammen, ifølge sønnen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

- Duftet bergensk
- Arne Næss var en veldig ekte bergensk politiker. Han hadde dype røtter i denne byen. Hele hans personlighet duftet bergensk. For oss i KrF var han viktig som den første ordføreren i vårt parti i byen. Næss var en aktet og elsket ordfører, sier fylkesleder Kristian Helland, selv tidligere KrF-ordfører i Bergen.

Helt opp til det siste møtte Næss i Bergen KrF-organet «Forum for erfarne KrF-politikere». Møtene blir ledet av Helland.

- Arne Næss var en veldig sprudlende person, og en veldig oppmuntrende mann å ha med å gjøre. Vi vil savne ham dypt, sier Helland.

- Han var svært flink til å oppmuntre den yngre garde. Han var en stor støtte blant annet for meg. Det er en vanvittig trist dag, sier Filip Rygg, leder i Bergen KrF og byråd for skole og barnehager.

Arne Næss er blitt kåret som årets politiker av Bergens Tidende og mottok i 1983 Dannebrog-ordenen.

Fredag begraves han fra den evangelisk-lutherske Frikirken i St. Olavs vei.

Siste fra Lokalt

o Væpnet politi beslagla tre hunder på Stord

Fire politipatruljer deltok i aksjonen onsdag ettermiddag.

Ernas egne skapte mer reservasjonstrøbbel

Åtte fra statsministerens eget lokallag stemte for kraftig refs av reservasjonsretten da Bergen bystyre behandlet saken.

- Døde momentant etter flystyrten

Den foreløpige obduksjonsrapporten etter ulykken i Voss er klar, skriver NRK.

Starta gassjobben
til elleve milliardar

Fabrikasjonsstart på Stord for utviding og oppgradering av Ormen Lange.

Det blir fortsatt
skolegudstjenester

SVs forslag om søknadsplikt for skolegudstjenester, ble nedstemt.

Bystyret: Nei til reservasjonsrett

Byrådet mener regjeringen må avgjøre om leger får reservere seg. De mener det er «praktisk mulig» å innføre i Bergen kommune. Bystyret vil ikke ha reservasjonrett.

Bilder

AKTIV: Arne Næss på stand under valgkampen i 1997. ARKIVFOTO: Arne Nilsen