Det bekrefter hans sønn Tore Næss overfor bt.no.

Nåværende ordfører Gunnar Bakke gikk på talerstolen under bystyrets møte i dag og fortalte om bortgangen til byens tidligere ordfører. Næss ble deretter hedret med ett minutts stillhet i Gamle rådhus.

Arne Næss var en av KrFs store politikere i Bergen, sterkt delaktig i at partiet har sittet sammenhengende ved makten i byen siden 1972 frem til i dag, i samarbeid med skiftende partikonstellasjoner.

— Denne meldingen kom veldig overraskende. Jeg hadde telefonkontakt med Arne Næss nokså jevnlig. Sist jeg snakket med ham, gledet han seg til jul, sier tidligere KrF-ordfører Ingmar Ljones til bt.no.

Næss var ekte kjuagutt, født 21. februar 1925, oppvokst på Kronstad og i Nøstegaten. Han fulgte i sin fars fotspor og utdannet seg til smed. Senere prøvde han seg innenfor flere forskjellige yrker. Han seilte til sjøs og arbeidet i forsikringsbransjen. I 1956 startet han fiskematbedrift i Bergen.

Arne Næss var en veldig sprudlende person, og en veldig oppmuntrende mann å ha med å gjøre. Vi vil savne ham dypt. Kristian Helland, tidligere KrF-ordfører i Bergen

Voktet landssvikere

Etter krigen var Næss med på å ta oppgjøret med nazismen. I Espelandsleiren satt 370 landssvikere fengslet. Næss var fangevokter i leiren.

— Jeg var innstilt på at krigen var over, at vi skulle leve videre som ett folk. Men det var sterke følelser i sving på Espeland. Og fangene selv kranglet om hvem som hadde skyld for at de, Tyskland og NS (Nasjonal Samling), tapte krigen, sa Næss til BT i 2004.

I 1964 ble Arne Næss valgt inn i Bergen bystyre. Tolv år senere ble han varaordfører, og i 1984 ble han første gang valgt til ordfører.

Dette vervet måtte han gi fra seg til Henrik J. Lisæth i 1986, men allerede i 1988 var Arne Næss tilbake i ordførerstolen. I tillegg har Næss sittet i et stort antall styrer og råd i Bergen kommune, blant annet formannskap, finansutvalg og kommunalutvalg.

— Bompengesaken sterkt belastende

Næss var sterkt delaktig i arbeidet for å få bygget nordre innfartsåre, og dermed også innføringen av bompengeringen i Bergen.

— Han har fått mye ros for å ha forbedret veiene i Bergen. Men da det sto på, var saken om bompengene svært belastende, ikke minst for min mor, sier Tore Næss til bt.no.

Arne Næss satt også i styret for Askøybroen. Han var svært opptatt av at Bergen og omlandet måtte knyttes tettere sammen, ifølge sønnen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

— Duftet bergensk

  • Arne Næss var en veldig ekte bergensk politiker. Han hadde dype røtter i denne byen. Hele hans personlighet duftet bergensk. For oss i KrF var han viktig som den første ordføreren i vårt parti i byen. Næss var en aktet og elsket ordfører, sier fylkesleder Kristian Helland, selv tidligere KrF-ordfører i Bergen.

Helt opp til det siste møtte Næss i Bergen KrF-organet «Forum for erfarne KrF-politikere». Møtene blir ledet av Helland.

— Arne Næss var en veldig sprudlende person, og en veldig oppmuntrende mann å ha med å gjøre. Vi vil savne ham dypt, sier Helland.

— Han var svært flink til å oppmuntre den yngre garde. Han var en stor støtte blant annet for meg. Det er en vanvittig trist dag, sier Filip Rygg, leder i Bergen KrF og byråd for skole og barnehager.

Arne Næss er blitt kåret som årets politiker av Bergens Tidende og mottok i 1983 Dannebrog-ordenen.

Fredag begraves han fra den evangelisk-lutherske Frikirken i St. Olavs vei.

AKTIV: Arne Næss på stand under valgkampen i 1997. ARKIVFOTO: Arne Nilsen