— Fett å ha en storebror som studiekamerat i utlandet, synes Knut Bendik Humlevik (21). Etter militærtjenesten tok han i fjor strake veien til Kunstakademiets arkitektskole på Holmen i København.

Der ble han møtt av broder Lorentz Andreas (23), som etter et hvileskjær på folkehøyskole også hadde bestemt seg for at Køben var byen å bli arkitekt i.

Dermed var brødrene Humlevik studiekompiser på samme skole, slik de var på Langhaugen skole i Bergen.

For to dager siden var det første av fem studieår «i mappe» - og sommerferien ble feiret med øl og sjokoladekake på populære Kruts Karport på Østerbro.

— Helt enig, det er lenge siden jeg har sett så mye til min bror som dette siste året, flirer storebror Lorentz Andreas. Han har valgt skolens avdeling for «Arkitektur, rom og bosetning», mens Knut Bendik går på avdeling for «prosess og metode».

Begge drømmer om en jobbfremtid i grenselandet mellom det kunstneriske og det kreative. De har et ønske om å se sine idéer «bli til noe».

Kan København

Ingen av dem er i tvil om at både studievalg og studiested har vært en innertier.

— Danmark har alltid vært sommerlandet vårt. Vi har familie med norske røtter her. Nå vet vi at København også er en fantastisk by å være arkitektstudent i, sier Knut Bendik. Brødrene har aldri vært mer enig.

Enig er de også om at byens nye operabygning - på folkemunne bare kalt «Arnold Schwarzeneggers nye gebiss» - har sine tvilsomme sider.

— Henning Larsens opera på Holmen er flott - sett i aksen fra Marmorkirken til Amaliehaven, men fra de andre sidene er den bare en trist firkant, synes Lorentz Andreas.

— En klump som ser ut som den synker i kanalen, supplerer en helt enig Knut Bendik.

Arkitektskolen ligger rett bak operaen og mistet fin utsikt da det nye kulturhuset ble reist. Skolen er to hundre og femti år gammel og skal være den nest eldste arkitektskole i verden. Godt internasjonalt renommé har den også. Av 200 studenter er ca. 20 norske. I motsetning til skoler flest har arkitektskolen ikke pensum og eksamen i vanlig forstand.

— Utdannelsen handler mer om kreativitet enn om pugging. Vi får oppgaver, og håndverket lærer vi gjennom kursrekker med emner som perspektivtegning, frihånd, konstruksjon, klima og akustikk, sier Knut Bendik. Avslutningsoppgaven hans dette semesteret handlet om å tegne et sommerhus, mens broren har jobbet med passasjens teknikk.

— Vi er ofte på ekskursjoner i byen, registrerer og skisser opp, forteller Lorentz Andreas. Han blir inspirert av byens eldre arkitektur, som Vor Frue Kirke i den indre by og Arne Jacobsens berømte boligkompleks fra 1930-tallet, Bellavista i Klampenborg. Snop for arkitektspirer.

Og når brødrene skal diskutere fag er både Det Kongelige Biblioteks nye svarte diamant og det moderne tilbygget til Statens Museum for Kunst gode tema.

Bor sentral

Begge har funnet seg husvære komfortabelt sentralt i København. Lorentz Andreas sammen med kjæreste og tannlegestudent Benedicte Djupesland på Østerbro, og Knut Bendik som hybelboer ved Nørreport stasjon.

— Herlig en gang iblant å kunne spise middag og hjemmelagete skillingsboller hos storebror og kjæresten hans, medgir Knut Bendik.

Begge sper de på Lånekassens bidrag med litt jobbing. Den ene vasker, den andre jobber med telefongalluper.

Skal de på byen står favorittene i kø. København er en raus by sånn.

— Tivoli med gløgg og stekte epleskiver under julemessen i desember er utrolig stemningsfullt, synes Lorentz Andreas. Broren har ingenting imot Nyhavn en sommerdag heller.

Loppen i Christiania og Vega på Vesterbro er favoritter blant utestedene. Mens Zirup og Thomas Sandwich Bar i Kompagnistræde er blant de kuleste kafeene. Brødrene er fremdeles helt enige.

— Men her er for flatt, jeg savner motbakkene i Bergen, smiler Lorentz Andreas. Og begge savner veldig å gå på ski.

Men noe må jo ofres, dersom man vil bli arkitekt i Jørn Utzons og Arne Jacobsens København.