Konkurransen gjelder det som trolig blir tredje byggetrinn for Damsgård Sør, to tomter med rundt 60 boliger.

Denne uken var det innleveringsfrist for deltakende arkitekter. Med fratrekk fra påskeferien, har de bare hatt en drøy måned på seg til å utarbeide utkastene.

— Det er altfor kort tid til å lage god arkitektur, sier arkitekt Gudrun Molden i HLM arkitektur & plan AS.

Får 700 kroner per leilighet

Hun får støtte av konkurransesekretær Per Rygh i Norske Arkitekters Landsforbund.

— Vanligvis får arkitektene minst to måneder på seg. Hastverket synes å prege hele prosjektet. Allerede i juni planlegger BOB at vinneren skal ha utarbeidet ferdig rammesøknad. Det gir ikke tid til den modning, ettertanke og fordypning som kreves for å utvikle et godt prosjekt, sier Rygh.

- Uhørt krav

Han reagerer på flere forhold som han mener bryter med NALs retningslinjer for arkitektkonkurranser.

  • Honoraret for å delta, på 50.000 kroner, er altfor lavt. - Det utgjør 714 kroner pr. leilighet. Det er ikke mer enn et litt påkostet toalettsete, sier Rygh.
  • BOB forutsetter at de vederlagsfritt skal ha rett til å benytte løsninger som vinnerarkitekten utarbeider, også i senere boligprosjekter i Damsgårdssundet. - Dette er virkelig et uhørt krav, et krav som suverent tilsidesetter arkitekters lovfestede opphavsrett til egne tegninger, sier Rygh.
  • Arkitekthonorarets størrelse er en del av konkurransegrunnlaget. Ifølge Molden og Rygh er det svært uvanlig. - Det beste prosjektet risikerer altså å bli valgt vekk fordi arkitekten har beregnet seg litt for høyt honorar, sier Rygh.

Molden mener det er urovekkende når en stor utbygger som BOB, som selv skryter av sine store ambisjoner, ikke gir arkitektene bedre rammevilkår.

— Vi satser enormt mye når det er slike konkurranser. Da må vi være sikre på at vi blir bedømt faglig, og kan få noe igjen i form av et skapelig honorar, sier hun.

- Urettferdig kritikk

Utbyggingsdirektør Tor-Magne Birkeli i BOB mener kritikken er urettferdig.

— Vi er en privat aktør som inviterer til konkurranse. Vi kan selv bestemme hvilke retningslinjer vi vil ha. Det er helt frivillig å si ja eller nei, sier han.

— Men som en så stor aktør i bergensområdet, har dere ikke plikt til å satse på høy arkitektonisk kvalitet?

— Jo, og det gjør vi da i aller høyeste grad. Se på Georgernes Verft eller prosjektet i Tømmervågen.

Birkeli mener arkitektene har fått mer enn god nok tid, og viser til at detaljering og fintegning av prosjektet kan gjøres mens BOB venter på rammetillatelse. Også honoraret mener han er sammenliknbart med andre arkitektkonkurranser.

— Vi har fått tre flotte forslag av tre arkitektbyråer som vi selv har invitert. De syntes vilkårene var akseptable, sier Birkeli.

Klausulen om at elementer kan brukes i den videre utbyggingen synes han også er uproblematisk.

— Det er et grep for å få en helhetlig bydel, og kan dreie seg om utenomhusanlegg, gelendre på altanene eller trappehus, sier han.

Hva mener du? Diskutér artikkelen her.

OVERRASKET: Administrerende direktør Terje Gilje i BOB sier han er overrasket over kritikken fra flere arkitekter. - Vi ønsker å være ryddige, og vil ikke ta kjappe svinger. Vi har et kvalitetsprogram som vi er stolte av i Damsgårdssundet, sier Gilje.
arkivfoto, helge skodvin