— Annonsen har 27.087 visninger så langt. Nei, 27.088… Beklager, du må rette teksten igjen, nå er det 27.089… Beklager. 27.091.

Arild Lihaug fra Paradis i Bergen teller med barnlig glede.

Finn-annonsen om «lite brukt snømann ifra 2013 selges til høystbydende... Salgssummen vil uavkortet gå til Stiftelsen Veteranhjelp» har vakt oppmerksomhet i flere land.

6000 kroner

Snømannen har han laget selv, og det høyeste budet fredag kveld er 6000 kroner.

Det har rett og slett utviklet seg til en ellevill auksjon.

VETERAN: Lihaug var i kontingent 16 i Libanon på midten av 80-tallet.
PRIVAT

— Ja, dette er en hyggelig krig. Jeg trodde jeg skulle få et par hundre kroner, men i dag bød en veteran fra Rogaland 5000 kroner og så slo Cafe Flåten og Amfi Senter på Os i fellesskap til med 6000, sier Lihaug.Mottakeren er ikke tilfeldig valgt.

— Jeg har hatt problemer selv og da fikk jeg hjelp fra veteranhjelpen, sier Lihaug, som tjenestegjorde i Libanon i 1985 og 1986.

Han ble også nominert til årets navn hos BA for sin innsats på feltet.

«Helt vidunderlig»

Lihaug har fått masse reaksjoner fra utlandet.

— Jeg fikk en tekstmelding på italiensk. En franskmann skrev «incredible». De danske veteranene meldte «helt vidunderlig». Det har også kommet henvendelser fra USA og Sverige. Jeg mistet kontrollen etter de 10-12 første. Dette lever sitt eget liv nå, sier Lihaug.

Auksjonen avsluttes søndag. Kjøperen får med gulroten, to koks-øyne, to tørkede kvister og bøtten med vann.

— Jeg er ikke helt sikker på hvordan vi skal overlevere den, men nissen har sagt at han kan ta den med seg på sin løype, sier Lihaug.

Trenger bidrar

Stiftelsen Veteranhjelp ble opprettet for seks år siden for å kunne gi øyeblikkelig økonomisk hjelp til veteraner og nærmeste familie som befinner seg i en prekær økonomisk situasjon.

Den er avhengig av bidrag for å kunne fortsette å hjelpe de veteranene som trenger det, ifølge hjemmesiden til Norges Veteranforbund.

— Dette er et veldig flott og kreativt tiltak, som vi setter stor pris på. Arild er en viktig og engasjert støttespiller, sier generalsekretær Thor Lysenstøen i foreningen.

Han forteller at de i løpet av et år får inn rundt en halv million kroner.

— Tidligere fikk vi støtte fra departementet, men nå kommer pengene fra private støttespillere, sier han.

Rundt 100 får hjelp

Lysenstøen forteller at de hjelper veteraner som er i en akutt økonomisk situasjon.

— Det kan være en husleie eller en strømregning som er forfalt. Vi betaler pengene direkte til kreditor, og saksbehandlingen skjer på dagen. Noen veteraner betaler tilbake når de er i stand til det, andre klarer det ikke, forteller Lysenstøen.

Han forteller at de hjelper rundt 100 veteraner i året og at støtten kan være på noen tusen kroner.