Arild Fredriksen ble overfalt, men politiet har henlagt saken. Og det har de gjort selv om de vet hvem som slo. Fredriksen er opprørt. Overfallet på ham ble ikke regnet som alvorlig nok.

— Det å bli utsatt for uprovosert vold er en ganske tøff opplevelse, og jeg var ganske preget i en måneds tid etter det skjedde. Jeg gikk for eksempel rundt jernbanestasjonen og ikke gjennom i lang tid etterpå. Uten at jeg tenkte så veldig over det, så unngikk jeg stedet, sier Fredriksen.

Slått i ansiktet

Det er et halvt år siden at Fredriksen gikk mot et ledig bord på uteserveringen på Jernbanestasjonen i Bergen. Han ventet på en venn som skulle komme med toget. To menn satt ved et bord, og den ene reiste seg og kom mot Fredriksen.

— Han sa noe om fotografering og jeg sa vel at han ikke fristet linsen eller noe sånt for å signalisere at jeg ikke skulle ta bilder, og så bare slo han, sier Fredriksen.

Politiet ble tilkalt av de ansatte og kom til stedet. Da hadde de to mennene tatt plass på toget. De ble oppsporet, men fikk reise avgårde. Ingen av vitnene ble avhørt.

— Politiet henla saken til tross for at gjerningsmannen er kjent for politiet og har tilstått overfallet, sier Fredriksen.

Ble drapsmann

En ukes tid senere ble Fredriksens overfallsmann drapsmann. I tillegg til å bli tiltalt for drapet på et busstopp i Bergen, ble han tiltalt for forsøk på grovt bussran. Mindre alvorlige saker, som volden mot Fredriksen, ble «skrelt vekk», ifølge politiet.

— Det ville i høyden blitt en bot for legemsfornærmelsen og ville ikke ført til noe straffeutmålingsmessig. Derfor ble et par mindre saker skrelt vekk da vi oversendte de mest alvorlige sakene til Riksadvokaten og Statsadvokaten, sier Svein Erik Krogvold, politiinspektør i Hordaland Politidistrikt.

- Er dette vanlig praksis?

— Det hender at det blir gjort når man har så alvorlige saker som drap og forsøk på grovt ran, sier han.

Et erstatningskrav på noen tusen kroner for de ødelagte brillene, forsvant med henleggelsen.

— Jeg har forståelse for at saken fremstår som mer alvorlig for den som opplever noe sånt. Fornærmede har anledning til å rette et erstatningskrav til Voldsoffererstatningen, selv om politiet har henlagt straffesaken, sier Krogvold.

Fritatt ansvar

Fredriksen er ikke fornøyd, og fredag anmeldte han Krogvold for tjenesteforsømmelse.

— Jeg skjønner at politiet kan vurdere alvorlige forbrytelser som kvalifiserer til 21 års fengsel som viktigere, men juridisk er jeg ikke så sikker på at det fritar gjerningsmannen for straff og ansvar for andre mindre forbrytelser. Politiet er avhengig av tillit fra publikum, og den tilliten må de gjøre seg fortjent til. Men de har ingen enkel jobb, sier Fredriksen.

Krogvold ønsker ikke å kommentere anmeldelsen mot seg.

— Jeg er kjent med at han vil gjøre dette, og det er hans fulle rett, men jeg ønsker ikke å kommentere utover det, sier Krogvold.