Vanligvis må om lag ti personer overnatte på såkalt glattcelle i Bergen en vanlig lørdagsnatt. Men med julebordsesong og ekstra mange politifolk på vakt, ble kjelleren under politihuset raskt fylt opp av fulle menn og bråkmakere.

— Jeg snakket nettopp med arrestforvareren vår, og han kunne ikke huske at det har vært så fullt i varetektscellene på mange år, sier operasjonsleder Harald Thue ved Hordaland politidistrikt.

Fulle menn må bo sammen

— Er det plass til så mange som 30 fanger hos dere?

— Ja, men vi må ha en del folk sammen på samme celle. Det er totalt 24 celler. Vi er nøye med hvem vi setter sammen, vi vil selvsagt ikke ha slagsmål på cellene, sier Thue.

— Så de overstadig berusede personene må dele celle?

— Ja, det blir faktisk sånn, sier han.

Totalt 17 av de 30 fangene ble tauet inn på grunn av overstadig beruselse. Også blant de andre er alkohol en fellesnevner, uten at det var grunnlaget for fengslingene.

14 slagsmål

Det var jevnt bråk hele natten, med tyverier, innbrudd og generelt dårlig oppførsel i drosjekøer og andre offentlige steder. Politiet fikk melding om 14 slagsmål. Utrolig nok kom ingen alvorlig til skade i noen av dem.

Politiet har nok fanget opp flere hendelser enn vanlig på grunn av et pågående nulltoleranse-prosjekt. Prosjektet innebærer ekstra mange politifolk på vakt, og at politiet slår ned også på små lovovertredelser.

Blant de 30 arresterte personene var det bare én kvinne, overstadig beruset og uten i stand til å ta vare på seg selv. Resten av fangene er stort sett unge gutter og menn fra 17 år og oppover til nærmere 40.

Første lovbrudd

— Mange av dem har aldri hatt noe med politiet å gjøre tidligere. De får seg nok en ubehagelig opplevelse når de forlater cellen i dag. Alle blir sendt hjem så snart de er edru, sier Thue.

Flesteparten av de nå bakfulle mennene kan vente seg bøter på opp til 3000 kroner.

Arkiv