JON TUFTO

HILDE KRISTIN STRAND

KRISTER HOAAS

Lørdag kveld og natt ble travel for bergenspolitiet. Svært travel. 30 personer måtte tilbringe natten i fyllearresten. De første kom dit i 22-tiden lørdag kveld. Sistemann ble tauet inn klokken 6.50 søndag morgen.

— Jeg snakket nettopp med arrestforvareren vår, og han kunne ikke huske at det har vært så fullt i varetektscellene på mange år, sier operasjonsleder Harald Thue ved Hordaland politidistrikt.

— Er det plass til så mange som 30 fanger hos dere?

— Ja, men vi må ha en del folk sammen på samme celle. Det er totalt 24 celler. Vi er nøye med hvem vi setter sammen, vi vil selvsagt ikke ha slagsmål på cellene, sier Thue.

— Så de overstadig berusede personene må dele celle?

— Ja, det blir faktisk sånn, sier han.

Bergen verst

Mens bergenserne altså lå to og to i fyllearrestens celler, har man i landet for øvrig tilsynelatende holdt en mer anstendig og lav profil. Det er bildet etter en ringerunde til flere av landets politidistrikter.

I hovedstaden overnattet 16 personer i politiets varetekt på grunn av fyll. Det er «litt mer enn normalt».

Trondhjemspolitiet melder om 16 overnattingsgjester fra fredag til søndag, Stavanger hadde rundt 15 natt til søndag og Kristiansand 12. Det regnes som normalbelegg. I Sogn og Fjordane måtte kun to overstadig berusede personer overnatte hos politiet.

Tendensen i tilbakemeldingene er klar. Årets julebordsesong ser ikke ut til å være blant de verste. De fleste politidistrikter rapporterer «normaltilstander» for årstiden, men som operasjonslederne i både Oslo og Kristiansand påpeker: Alt avhenger av ressursene.

— Vi kunne med letthet hatt dobbeltbooking i fyllearresten vi også, hvis vi hadde hatt mer ressurser å sette inn. For det er nok av kandidater ute i Kristiansand på nattestid, sier operasjonslederen i Agder politidistrikt.

- Skyldes nulltoleranse

En vanlig helg må om lag ti personer overnatte på såkalt glattcelle i Bergen. Denne helgen må nok julebordene få noe av skylden for økningen. Operasjonsleder Harald Thue sier til BT at det pågående nulltoleranseprosjektet også er en av grunnene til at så mange havnet i fyllearresten. Politiet har blant annet flere patruljer i sentrum og disse har en lavere terskel enn før på å gripe inn i situasjoner som kan ende med bråk og vold. Politiet har også samarbeid med bussjåførene og bydelene, og ønsker å stoppe bråkmakerne før de kommer til sentrum.

— I går var det en bussjåfør som ringte og meldte fra om at det var mange fulle ungdommer på bussen. En av disse havnet i arresten, forteller Thue.

14 slagsmål

Totalt 17 av de 30 fangene ble tauet inn på grunn av overstadig beruselse. Også blant de andre er alkohol en fellesnevner, uten at det var grunnlaget for fengslingene. Det var jevnt bråk hele natten, med tyverier, innbrudd og generelt dårlig oppførsel i drosjekøer og andre offentlige steder. Politiet fikk melding om 14 slagsmål. Utrolig nok kom ingen alvorlig til skade i noen av dem.

— De fleste blir tatt i sentrum. Men vi hadde også tilfeller ved Oasen og på Slettebakken. Ellers er det utesteder og kiosker som peker seg ut, sier Thue.

Blant de 30 arresterte personene var det bare én kvinne, overstadig beruset og uten i stand til å ta vare på seg selv. Resten av arrestantene er stort sett unge gutter og menn fra 17 år og oppover til nærmere 40.

— Mange av dem har aldri hatt noe med politiet å gjøre tidligere. De får seg nok en ubehagelig opplevelse når de forlater cellen i dag. Alle blir sendt hjem så snart de er edru, sier Thue.

Flesteparten av de nå bakfulle mennene kan vente seg bøter på opp til 3000 kroner.