BORGHILD BERGE

ELISABETH LANGELAND MATRE

Juletrærne på Torgallmenningen rister trassig av seg regndråpene i desembervinden. Folk dekker seg så godt de kan under paraplyen. Det er lille julaften i Bergen.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Den våte høsten er i ferd med å gi oss en nedbørsrekord av dimensjoner. Noen få millimeter til, så passerer vi rekorden fra 1967.

Travle førjulsmennesker ser likevel ikke ut til å sette spesielt stor pris på årets våteste julegave her vest.

«Congratulations ...»

Trish og Dough Callen fra Harfordshire i England feirer Hurtigrute-jul, og tok en lynvandring i Bergens gater i går.

— Det første vi måtte kjøpe, var denne, sier Trish og ler hjertelig mens hun løfter på den røde paraplyen.

De forteller for sikkerhets skyld om hvit, nydelig jul i Oslo da de var der i går.

Men vi har tross alt noe ikke østlendingene har. Når vi ganske stolt opplyser at Bergen kun mangler 25 millimeter nedbør på å sette ny regnrekord, ser Dough i grunnen litt rart på oss. Han klarer likevel å presse frem et «congratulations».

Mettet meteorolog

Ifølge Værvarslinga på Vestlandet sine målinger har vi så langt i år fått 3044 millimeter nedbør. Rekorden fra 1967 er på 3069 millimeter.

— Slår prognosene våre til, er sjansene store for at vi klarer rekorden. Vi mangler ikke særlig mye med tanke på at vi er i Bergen, sier statsmeteorolog Åge Aasen.

Skal vi tro prognosene deres får vi litt nedbør om morgenen julaften, men det klarner opp og blir kaldere utover dagen. Dette vil sannsynligvis holde seg frem til onsdag, da det blir værskifte. Da åpner slusene seg igjen et par dager, men det er usikkert hvor mye nedbør vi vil få.

Meteorolog Aasen selv ivrer ikke for ny rekord.

  • Jeg synes nå det har vært nok regn i år, humrer han.

Meteorolog i Storm, Martin Grønnevet, har også god tro på at vi slår 1967-tallet.

— Vi ligger ganske godt an allerede. Spørsmålet er hva som skjer den siste uken i desember.

Regndans eller nissedans?

Sundt-nissene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om været. Men hvem vet, kanskje det er regndansen de fremfører, og ikke nissedansen når anlegget spiller «Rudolf er rød på nesen» gjennom vinduet.

Tilskuer Trond Justad snur på paraplyen for å få bort de verste dråpene. Han er ikke overrasket over at vi alt har passert tre meter vått.

  • Ja, den rekorden har vi jo vært med på å slå i hele høst, sier østlendingen tørt.

— Så du synes ikke det er verdt å ofre den hvite julen for en såpass sterk rekord?

Et mer rungende nei skal du lete lenge etter.

VÅT JULEVISITT: Det første Trish og Dough Callen fra England måtte kjøpe seg da de ankom Bergen med Hurtigruten i går, var en paraply. At vi er i ferd med å slå en gammel nedbørsrekordher i byen, fikk ikke det hyggelige paret til å sperre øynene nevneverdig opp. FOTO: EIRIK BREKKE