KAREN R. TJERNSHAUGEN

EIR STEGANE

RUNE SÆVIG (foto)

Søsknene Christian (2), Andreas (5 ½), Silje (9) og Maria (11) Waagø plasket og koste seg i Gullfiskvatnet i det nydelige været i går ettermiddag. Familien fra Ytre Sandviken har badet hele uken i ferskvannet, fem minutters kjøring fra Øystese mot Soldal.

— Vi har sommerhus i Øystese, men vi pleier å reise hit for å bade fordi det er mye varmere i vannet her enn i fjorden, sier mamma Ragna Waage.

I går var det så varmt at selv bestemor tenkte på å stikke stortåen uti. Hadde det bare ikke vært for at hun er dansk og er vant med deiligere forhold der hjemme. Men mamma er i hvert fall våt i håret.

— Nå tror jeg det må være nærmere 20 grader her i vannet. Det har blitt gradvis varmere hele uken. Dette er første dagen det har vært virkelig deilig å bade, sier Ragna.

Fortsatt på 20-tallet

Vestlandet var varmest i landet i går, og temperaturene som ble målt er de høyeste i landsdelen hittil i 2004.

Aller varmest var det på Kvamsøy i Hardangerfjorden. Her stoppet gradestokken på 28,2 pluss. Lørdagen var også den varmeste i Bergen så langt med 24,6 grader klokken 18.00.

Ifølge vakthavende meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center kan Vestlandet forberede seg på mer sol og varme.

— I store trekk vil det fine været holde seg. Det blir fortsatt varmt med temperaturer på over 20 grader de neste fire-fem dagene, sier Krogsæter.

Han understreker at det ikke er sikkert det blir skyfri himmel og strålende sol hver dag, men tror likevel folk vil oppfatte dagene som fine sommerdager.

Mindre regn enn normalt

Meteorolog Magnus Anglevik hos vervarslinga på Vestlandet tegner det samme bildet av været i uken som kommer.

— Det ser veldig bra ut. Søndag blir det varmt og fint vær, selv om vi kan få lave tåkeskyer langs kysten og enkelte lokale ettermiddagsbyger i indre strøk. De tre neste dagene blir værsituasjonen uendret, selv om det er utrygt for en og annen ettermiddagsbyge. Fra torsdag og utover ser det egentlig også fint ut, selv om sjansene for lokale byger øker. Vi kan ikke se noen lavtrykk som er på vei, sier Anglevik.

De som fortsatt går rundt med et inntrykk av at årets sommer på Vestlandet har vært dårligere enn normalt, tar feil. Snittemperaturen i Bergen i juli har vært 14,4 grader i år, mens normalen er 14,3. Det har også falt lite nedbør i juli i år. I hele måneden har det falt 132 millimeter nedbør over Bergen, mens gjennomsnittet i juli er 148 millimeter, opplyser Anglevik.