Midt på dagen lørdag kunne polske Zbigniew Wolwrzkiewicz nyte en dukkert i ro og ensomhet. På grunn av det dårlige været stenger sjøbadet allerede klokken to denne lørdagen. Polske Wolwrzkiewicz er likevel storfornøyd med forholdene, til tross for kjølig vind og regn i luften.

— Dette er perfekt. Lett vind, friskt og fint. Så lenge man er glad og fornøyd, har man det kjekt uansett, sier Wolwrzkiewicz. Luften holder snaue 13 grader, mens vannet er behagelige 25.

— Været er aldri et problem for meg, sier Wolwrzkiewicz.

Vi ser en gjennomgående trend med veldig varme somre, men også med veldig få soltimer

Fuktig sommer

Sommeren hittil har vært over gjennomsnittet fuktig, med 20 prosent mer nedbør enn normalen, opplyser statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Det er ingen rekord, men det merkes helt klart, sier han.

— Vi ser en gjennomgående trend med veldig varme somre, men også med veldig få soltimer. De siste årene har det vært veldig mildt og fuktig, og dermed skyer og ikke sol, sier Fagerlid. Han har inntrykk av at dette slår til i år også.

— De siste tre årene har vi hatt færre soltimer om sommeren enn normalen. Gjennomsnittet ligger på 500 timer i sommermånedene, men de siste årene har vi hatt henholdsvis 420, 363 og 454.Men til helgen snur været, kan meteorologen nesten love.

Neste helg!

— Førstkommende helg er det meldt opp til 25 grader og sol i Bergen! De få soltimene vi forventer i sommer, kan altså fort komme da, sier Fagerlid.

— Bergenserne må kjenne sin besøkelsestid, nå er det bare å avbestille sydenferien. Eller så lenge du kommer hjem innen fredag er det greit, det skal nemlig være dårlig frem til det, sier Fagerlid spøkefullt.

Til helgen blir det over 20 grader og sol, noe som karakteriseres som en "sommerdag" hos meteorologene. Det er blitt færre sommerdager i Bergen de siste årene, opplyser Fagerlid, og det har heller ikke vært mange av dem så langt i år.

— I juni hadde vi fire sommerdager, og vi hadde fem i mai. Så langt i juli har vi kun hatt én. Men til helgen kommer altså to til, eller kanskje til og med tre, sier Fagerlid, med en viss begeistring.

Skjermer for Østlandet

Det dårlige været på Vestlandet frem til helgen blir nærmest som en tjeneste for Østlandet å regne, mener Fagerlid.

— Det dårlige været kommer inn fra havet, og stopper ved fjellene. Vi tar oss av det her i vest, sier han.

Dermed blir det fint på Østlandet hele uken, og enda bedre til helgen.

— Det er jo litt ekstra surt, men vi får trøste oss med at utenom Østlandet, har hele resten av landet dårlig vær, sier Fagerlid.

Seiler videre

Høytrykket som bygger seg opp og vil glede Vestlandet til helgen, får derimot ikke polske Wolwrzkiewicz ta del i. Han er kaptein på en seilbåt som ligger til havn i Bergen, og drar videre til Shetland og Orknøyene før det.

— De fleste mennesker liker sol og fint vær, men jeg foretrekker vind og store bølger. Vi drar videre nå, sier den spreke kapteinen.