Nei, det var ikke mudder fra elven. Båtgjestene ved gjestebryggen i Osøyro måtte ved 14-tiden søndag gni seg i øynene to ganger. Den brune massen i vannet var akkurat det det så ut som. Bæsj.

— Det var rett og slett ren bæsj, usensurert og illeluktende, sier et øyenvitne til Bergens Tidende.

En av båtgjestene ved kaien trodde det var mudder virvlet opp av en stor fisk. Akk, hadde det vært så vel.

Septiksjåfør lei seg

Det brune og litt hvite viste seg å være fersk vare fra toalettanleggene til Landsskytterstevnet, som for tiden avvikles ved Ulven i Os, med om lag 15.000 tilreisende. Renovasjonsjobben var satt bort til tekniske tjenester i Bergen kommune, som altså sørget for en real møkkablunder midt i gjestehavnen i nabokommunen.

Formann i stevnearrangør Os Skytterlag, Arne Døsen, bekrefter at den innleide renovatøren begikk en feil ved kummen et titall meter fra bryggen.

— Det skjedde en feil, og det ble oppdaget og stanset raskt. Dette er vårt ansvar som arrangør. Men det var ubetydelige mengder som slapp ut, sier Døsen.

Han bemerker at den aktuelle septikbilsjåføren var oppriktig lei seg da bommerten var et faktum.

Tømte i feil kum

I stedet for å bli sendt i rør til et renseanlegg, skal septiken ha blitt tømt i feil kum like ved, og fulgt det såkalte overløpet rett i sjøen. Dette røret skal normalt ta av for overflødig regnvann.

Teknisk vakt i Os kommune, Olav Korsaksel, sier han avventer en rapport på hva som skjedde.

— Jeg var selv ute og kikket etterpå, men kunne ikke observere noe. Jeg forventer en rapport fra renovatøren.

Korsaksel understreker at slik masse selvsagt skal gå rett i et renseanlegg.