Tar man en titt på primstavkalenderen, oppdager man at 14. oktober er første dag i vinterhalvåret.

— Primstaven har en side for sommerhalvåret og en side for vinterhalvåret. 14. oktober er den første dagen på vintersiden av primstaven, og ble derfor regnet som den første vinterdagen, forteller vakthavende meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center.

Grått i sør

Primstavmerket denne dagen er en vott, og i gamle dager ble det sagt at været i dag tilsa hvordan været kom til å bli resten av vinteren.

— Dette er i så fall en gladmelding til alle fra Sogn og nordover til Lofoten. De har en flott og kjølig dag i dag, så det kan tyde på at de får mye klarvær i vinter, sier Grønnevet.

— Men dessverre blir det gråere og våtere jo lenger sør man kommer. På Sørlandet, for eksempel, regner det i dag, legger han til.

Ikke helt grå vinter

For bergenserne ser ikke fullt så ille ut. Det er kommet noen regndråper i morgentimene, men ifølge meteorologen er det gode sjanser for at skylaget sprekker opp i løpet av dagen.

— Dette kan jo tyde på at vi ikke får en helt grå vinter, sier Grønnevet.

— Tror du på disse gamle værvarslene?

— Nei, jeg gjør vel egentlig ikke det. Jeg tror at vi får det været vi får, sier Storm-meteorologen.

Lite nedbør nærmeste døgn

Når det gjelder dagene som kommer, styrer lavtrykkene unna Bergen og setter kurs mot Skagerrak. Det betyr at Bergen får mye østavind.

— Det er bra. Vi kommer nok til å få mye av den samme værtypen vi har hatt i det siste, med lite nedbør. Temperaturene vil ligge mellom 5 og 8 grader. Det blir variabelt skydekke, og det kan hende det vil dryppe litt. Dessverre kommer nok ikke den knallblå himmelen tilbake med det første, sier Grønnevet.

— Det kunne vært verre, legger han til.

<b>TEGN TIL VINTER:</b> Ifølge gammel tro viste været i dag hvordan været blir resten av vinteren. Slik var været på Torgallmenningen ved 10-tiden torsdag formiddag.
BTs webkamera på Torgallmenningen