I fjor spiste hver nordmann i gjennomsnitt over seks kilo lammekjøtt. Den mest populære lammeretten blir som tidligere ganske sikkert fårikål, som er kåret til Norges nasjonalrett. Men også lammestek og andre mer eksotiske lammeretter er på offensiven.

– Som ribbe hører julen til, er lammet en sikker vinner når sommeren er på hell. Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt viser at nordmenn i 2005 spiste mer lam enn noensinne, sier kommunikasjonsdirektør i Gilde Nina Sundqvist.

Hun forteller at Norges største samvirkekonsern i år vil slakte om lag 900.000 lam landet over. Totalt skal det slaktes om lag 1,1 million lam i Norge de nærmeste ukene.

Sundqvist sier næringen har satt i gang tiltak og strammet opp rutiner for å bedre hygienen, og hevder Norge har Europas strengeste hygienesystem ved slakting.

Vi er det folkeslaget i Norden som spiser desidert mest lam, og aldersgruppen mellom 40 — 59 år er de som gafler i seg mest lam. Salget av lammekjøtt har i løpet av de to siste årene steget med 6 prosent, og seks av ti husholdninger kjøper lammekjøtt minst en gang i løpet av året. Det er folk i Nord-Norge, på Vestlandet og i Midt-Norge som kjøper mest lammekjøtt, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt.

NASJONALRETT: Den mest populære lammeretten blir som tidligere ganske sikkert fårikål, som er kåret til Norges nasjonalrett.
SCANPIX