85,33 øre pr. kilowattime.

Det er dagens spotpris fra NordPool for strøm på Vestlandet. Det er også årets desidert dyreste strøm. På NordPool sin dagsstatistikk er prisen for den første dagen i desember hele 18 prosent høyere enn tirsdag denne uken.

Sannsynligvis er den også forbigående, skal vi tro Rolf-Helge Sørensen i Bergen Energi.

— Det er nok den siste riktig kalde dagen. Deretter vil det ikke bli fullt så kaldt, slik at forbruket faller litt tilbake. Men du kan få noen dager med så høye spotpriser, sier Sørensen.

Storforbruk

— Det er kritisk, fordi vi har en dårlig situasjon i vannmagasinene. Men kommer det 14 dager med mye nedbør, er alt ok igjen. Foreløpig ser vi bare ikke noe til det dårlige været, sier Sørensen.

Onsdagens høye strømpris er likevel bare en av flere rekorder:

  • Aldri før har nordmenn brukt så mye strøm i november som tirsdag. Statnett sendte ut pressemelding om nytt maksforbruk. Dermed ble forrige rekord – for øvrig fra mandag – slått. Til sammenligning var det høyeste forbruket noensinne, i januar som var, fire prosent høyere.
  • Også i Bergen ble det ny novemberrekord tirsdag. Bergenserne brukte 1740 megawatt tirsdag morgen, ifølge BKK. Også her ble rekorden fra noen få dager siden slått.
  • Det er svært mye for november, sier Nils Nesheim, driftsleder i BKK.

Ny rekord igjen

Onsdag morgen viste målinger en belastning på strømnettet på 1770 megawatt i BKKs forsyningsområde.

— Vi passerte maksimalbelastningen fra i går i dag tidlig, sier kommunikasjonsrådgiver Ingunn Halvorsen i BKK til bt.no ved 10-tiden.

Onsdagens måling er også desemberrekord.

— I fjor var den høyeste noteringen i desember på 1660 megawatt, sier Halvorsen.

Hun ser ikke bort fra at maksimalbelastningen på 1810 megawatt fra januar i år kan bli passert hvis kulden fortsetter.

260 kjeler uten strøm

Men rekordforbruket får konsekvenser. Onsdag klokken 8 kobler BKK ut 260 elektrokjeler ved bedrifter og institusjoner som skoler og sykehus.

Disse kjelene driver sentralvarmeanleggene, og kan kobles ut fordi de har alternativ oppvarming som olje.

— Det har med vår nettsituasjon å gjøre. Forbruket er høyt. I tilfelle det kommer en feil, har vi tatt en forholdsregel ved å koble disse kundene ut på forhånd. Dermed kan vi unngå å ramme mange andre om det oppstår nettfeil, sier Nesheim.

Bruk ved

Halvorsen sier at BKK har gjort flere tiltak for å forberede seg på kulden.

— Vi har blant annet hatt ekstra kontroller og tester av nettet før vinteren for å forsikre oss om at det skal tåle belastning.

Men dersom BKK får en feil på en av de store hovedledningene inn til Bergensområdet nå, vil det by på store utfordringer.

— Da ville vi fått et stort strømbrudd og vi ville hatt store problemer med å forsyne hele området, sier Halvorsen.

Men hvis uhellet skulle være ute, har BKK folk i beredskap. Hun har likevel følgende oppfordring til bergenserne i kulden.

— Det kan jo være et godt råd å bruke ved eller andre alternativer til elektrisk oppvarming hvis man har muligheten til det.