De to skoleelevene slentrer gjennom Vandrehallen. Miljøvernminister Knut Arild Hareide har akkurat gått nedover trappene. En gjeng mørke dresser står samlet utenfor stortingssalen.

— Vi har jo sett en del kjente politikere denne uken, forteller Morten Hauge Nes (18) fra Sogndal. Til daglig går han på grunnkurs i salg og service ved Sogndal vidaregåande skule. Han ble tipset om muligheten for en arbeidsuke i hovedstaden av sin onkel, som jobber i sikkerhetsseksjonen i Stortinget.

Idar Aspmodal (14) har ingen slektninger på tinget, men fikk ideen om arbeidsuke på Stortinget etter at SV-representanten fra Nord-Trøndelag, Inge Ryan, besøkte Frosta skole i fjor høst.

— Jeg syntes det hørtes så spennende ut, forteller 9.-klassingen.

På tokt i kjelleren

De har fått hver sin perm med bilder fra den begivenhetsrike uken. Mandag var de hos informasjonsavdelingen, hvor de fikk en grunnleggende innføring om nasjonalforsamlingen. Tirsdag var de i stortingsbiblioteket.

— Vi hjalp til med å kaste gamle aviser, og flytte en del bøker, forteller Morten.

Programmet tok seg opp onsdag og torsdag, da de fikk være med sikkerhetsseksjonen på tokt.

— Det var utrolig gøy å få være med brannverngruppen, skryter de to.

Som en del av praksisen, ble skoleelevene kledd opp i fullt røykdykkerutstyr, og kommandert ut på tredemøllen i treningssenteret i kjelleren på Stortinget.

— Vi holdt joggetempo, mens vi hadde på oss fullt utstyr, forteller Morten.

— Det var ikke så tungt, det ble bare veldig, veldig varmt, legger Idar til.

«Dører og låser, dirke lås, innbrudd i bil, datasikkerhet, lover og regler». Det er bare noen av postene som står i det omfattende programmet guttene gjennomførte hos sikkerhetstjenesten.

— Lærte dere å bryte opp dører og biler?

— He-he... Ja, vi gjorde det. Men det var vel ikke meningen at vi skulle fortelle det til noen, sier guttene.

Torsdag var de også innom publikumsgalleriet i stortingssalen, hvor de fulgte den utenrikspolitiske debatten.

— Det var artig å se en del av de kjente politikerne, Krohn Devold og sånn, sier Idar.

Kjente fjes har de også sett seg mette på til lunsj hver dag, mens de har forsynt seg av det gode utvalget i Stortingskantinen. Idar har fått smaken på ostehorn, Morten har foretrukket baguetter. Og uken ble selvsagt avsluttet med pizza, som serveres hver fredag.

— Jeg skulle gjerne ha jobbet her. Det hadde vært artig å være i resepsjonen, kanskje. Der treffer man jo masse folk, sier Idar.

Ingen av de to tror de har en politikerspire i magen, så de tviler på at noen gang kommer til å bli stemt inn på Stortinget.

— Nei, jeg skulle helst ha jobbet i sikkherhetsseksjonen, slår Morten fast.

Det er blitt fredag ettermiddag. Adgangskortene de ble utrustet med på mandag, er gyldige ut dagen. Innen den tid er det bare en punkt igjen på programmet: Postombæring.

— Vi får mellom 1,2 og 1,5 tonn post i uken. Det er faktisk en halvering bare på noen få år. Nå kommer jo mye på e-post, forklarer gruppeleder for posten, Robert Holoen.

Posten fordeles tre ganger daglig, og de to guttene henger seg på stortingsbetjent Vidar Johansen på hans siste runde for dagen. I høy fart forsvinner de sammen med den store postmannen nedover tunnelen, som snirkler seg under hele stortingskvartalet. Uken er snart over. Men først må posten frem.