Sorenskriver Steinar Velle i Indre Sogn tingrett oppdaget forskjellsbehandlingen, og hudfletter nå politiet i Sogn Avis.

-Favoriserer ressurssterke

— Det er svært frustrerende å oppleve at politiet praktiserer sin egen justis på denne måten. Rettssikkerheten for vanlige folk er satt på spill, og det kan jeg ikke akseptere, tordner sorenskriveren og fortsetter:

— Her er det helt åpenbart at politiet favoriserer de ressurssterke i samfunnet. Dette er rett og slett veldig dårlig politiarbeid, som viser at det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker i norsk rettsvesen.

Måtte purre

Den oppsiktsvekkende salven fra sorenskriveren kommer etter at han flere ganger har purret på statsadvokaten for å få etaten til å se nærmere på de to sakene.

I november i fjor ble en anleggsarbeider fra Lærdal siktet for å ha kjørt 126 km/t i Lærdalstunnelen. Politiet ba om 18 dagers fengsel og en bot på 8000 kroner. Anleggsarbeideren har en årsinntekt på mellom 250.000 og 300.000 kroner.

Sorenskriver Steinar Velle visste tilfeldigvis at da en advokat med over en million i inntekt ble tatt i nøyaktig samme hastighet i den samme tunnelen vinteren 2001, avgjorde politiet saken med et forelegg på 6000 kroner på stedet. Det vil si at fartsoverskridelsen aldri ble lagt frem for retten en gang.

Skjøvet vekk

— Jeg kunne ikke la være å nevne dette i min dom, sier Velle.

Siden har han tatt opp saken flere ganger med Statsadvokaten i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Først i går, 21. mai, mottok han svar. Ifølge Sogn Avis var svaret ikke oppløftende. "Sammenholdt med andre presserende oppgaver er denne saken blitt skjøvet vekk", skriver politiinspektør Ronny Iden ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Iden vil ikke kommentere saken overfor Sogn Avis, fordi den blir behandlet av Sunnmøre politidistrikt.