Ingunn B. Hansen (58), direktør ved Bergen Storsenter, er Arbeiderpartiets ordførerkandidat til neste års valg. I alle fall er det innstillingen fra nominasjonskomiteen, som hadde møte i går kveld.

Resten av listen er ikke klar, bare at Terje Ohnstad blir nummer en og Hansen nummer to.

— Hvilke kvaliteter har Hansen som gjør at dere valgte henne?

— Det er jo personligheten. Hun er rett og slett en ordførertype. For det første er hun et Ap-menneske - du kommer ikke i den posisjonen uten å være stødig på politikken vår. For det andre vil hun være en utmerket representant. Hun er vant til å lede store organisasjoner, har stor kontaktflate og et vinnende vesen, sier Veslemøy Gullachsen, som leder nominasjonskomiteen til Arbeiderpartiet i Bergen.

Friele-effekt

Hansen selv sier hun fikk forespørselen torsdag i forrige uke.

— Jeg satt i Roma, og ble litt overveldet.

— Hvorfor sa du ja til å bli nominert som ordførerkandidat?

— Det er jo en spennende utfordring. Vi jenter får jo ofte høre at vi er feige og ikke tør å ta utfordringer, og det skal denne nordlendingen ikke ha på seg, sier Hansen, som etter 40 år i Bergen fremdeles har bevart store deler av dialekten fra Andenes.

Selv om Hansen kommer fra næringslivet, de siste 18 årene som sjef på kjøpesenteret på Bystasjonen, er hun ikke «hentet inn» utenfra til partilisten.

— Jeg har vært med bestandig. Jeg begynte som AUF-er for 45 år siden. Jeg har ikke vært aktiv i alle år, men har vært med i Åsane og sitter som nestleder i Åsane Arbeiderparti, sier hun.

— Og nå skal du gi samme effekt for Arbeiderpartiet som Friele ga Høyre?

— Det er vanskelig å si. Selvsagt kan det være noe i det, men jeg tror jeg har kvaliteter som de kan bruke. Det er administrativ ledelse og markedsføring som er min sterke side, sier Hansen, og legger til et frieri til bergenserne:

— Jeg har bodd her i 40 år og er blitt veldig glad i Bergen. Jeg vil si jeg er mer bergenser enn mange i familien. For å si det som Bengt Martin (Olsen, tidligere ordfører i Bergen fra Finnmark red. mrk): Jeg er bergenser av overbevisning.

Grung uaktuell

Med valget av Hansen er trolig Ruth Grung ute av kampen om «ordførerplassen» på neste års valgliste, selv om flere partilag har henne som favoritt.

Nominasjonskomiteens leder Gullachsen sier Grung ikke engang var aktuell til denne plassen, men at flere andre navn har vært diskutert.

Torsdag vil komiteen sette sammen resten av valglisten, før deres innstilling går ut til partilagene for tilbakemelding. 15. oktober går så den endelige listen ut til nominasjonsmøtet, som finner sted senere i oktober.

KLAR TIL KAMP: Ingunn B. Hansen gleder seg til å kjempe om å bli Bergens neste ordfører. - Det er jo en spennende utfordring. Vi jenter får jo ofte høre at vi er feige og ikke tør å ta utfordringer, og det skal denne nordlendingen ikke ha på seg. sier Hansen. FOTO: TROND ARNE SØRÅS