De klarte å åpne veien vestover klokken åtte, sier Øystein Steinsland til bt.no.

Han kjørte en av de tre bilene som da kunne kjøre mot Bergen, etter å ha sittet værfast i godt over ett døgn.

— Mange av de andre skulle østover. De hadde ikke sjans til å komme seg den veien, sier Steinsland, som nettopp var kommet hjem da bt.no snakket med ham.

— Det var godt å komme hjem igjen, sier han.

Værfaste etter ras

– Vi koser oss her, har fått opp mat og drikke, forteller yrkessjåfør Egil Tombre. Han er en av de 14 værfaste som har søkt ly i Mesta sine hytter på Filefjell etter at de ble innesperret av to ras mellom Maristova og Borlaug i går.

Hjelpemannskaper søkte i dag i snøskredet som stenger E16 over Filefjell.

De som skal østover tror de kommer videre i morgen, mens de som skulle i retning fikk tilbud om å komme seg hjem allerede i dag.

**Les også:

Bergensbanen er stengt**

Bilene måtte stå igjen

Lørdag ettermiddag fikk de som skulle vestlover tilbud om å bli ført over raset ved Gram, til Lærdal på vestsida.

— Men ingen av oss takket ja til tilbudet frå Mesta. Det var ein tur til fots og bilene måtte stått igjen. Det var ingen av oss interesserte i. Nå har vi dessutan fått opp både mat og pils, sier Jan Jensen, en av de som sitter fast på Maristuen, til NRK Sogn og Fjordane.

Håper på åpning søndag

Vegvesenet håper å få ryddet veien i løpet av kvelden, men de må ha geologer til å undersøke rasfaren før de kan få folk ut.

Det har i dag vært snøkaos på de fleste fjelloverganger i Sør-Norge. Også riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 15 over Strynefjellet forblir stengt resten av dagen.

Statens vegvesen oppfordrer alle som skal kjøre mellom Østlandet og Vestlandet i helga til å følge med på vegmeldinger.

– Været vil bli bedre i morgen, men vi klarer nok ikke å åpne fjellovergangen før ettermiddagen. Da vil det bli kolonnekøring og lang ventetid, opplyser Over Amundsen, vaktoperatør i Statens vegvesen.

Men siden værutsiktene for søndag ettermiddag er usikre, vil han ikke spå noe.

– Alt er avhengig av været nå, seier Amundsen.

Blåser kraftig

Også den andre delen av gjengen på Filefjell er ved godt mot. Bt.no snakket med noen av de tidligere i dag:

— Vi sitter og spiser frokost. Alt er bra med oss, men vi har fått beskjed om at vi må bli værende til i morgen. Det snør veldig tett og har begynt å blåse kraftig, sier Øystein Steinsland til bt.no klokken 14.30. Han var på vei til Kongsvinger fredag ettermiddag da han ble stoppet av været.

Sammen med 34 andre sto han værfast på overgangen Hemsedalsfjellet 52 fredag ettermiddag. Store snøras ved Gram og ved Nystuen hotell tvang dem til å tilbringe natten på fjellet. En brøytebil satte seg fast, og veien kunne ikke åpnes.

Sjekk været på bt.no sine webkamera

– Vi fikk beskjed om at de kanskje skulle åpne Filefjell, og kjørte opp til bommen der. Etter en time fikk vi kontrabeskjed. Da vi skulle returnere fra Filefjell til Bergen, rett før Borlaug, var det gått et nytt ras. Det var 200 meter langt og 6-8 meter høyt, sier Steinsland, men presiserer at alle er i god form.

Ikke søk i området

Selv om ingen er savnet, kan politet kan ikke utelukke at noen er tatt av raset. Det blir likevel ikke noe søk i området i løpet av natten.

— Det er overhengende rasfare. Vi hadde hundeekvipasjer på vei, men de har nå snudd etter at geologen på det sterkeste frarådet ferdsel i området, sier operasjonsleder Leif Bell i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Se oppdatert værvarsel her

Han understreker at politiet ikke har noen indikasjoner på at noen er tatt av raset.

Mesta ordnet mat

– Det var litt kaldt da vi sto og ventet, og da vi spadde oss mellom hyttene. Det er vindkuler innimellom, men det går an å gå ute, sa Øystein Steinsland, som i åttetiden fredag «begynte å bli sulten».

– Vi hadde litt mat med i bilen, og vi delte på det vi hadde, sa Steinsland, som var innlosjert hos Sara Maristuen fra Maristuen Fjellferie. Hun tjuvstartet sesongen og innlosjerte tjue gjester i fem hytter. Resten fikk plass i Mesta-brakker.

– De var i god form, og nå har Mesta ordnet med noe mat, det er visst pizza, sa Maristuen.

Sogn og Fjordane politidistrikt anser snørasfaren for stor, og vil først vurdere åpning av veien lørdag morgen.

ÅPNET VEIEN: En gravemaskin åpnet veien vestover klokken åtte i kveld.
Øystein Steinsland
Terje Smerud
Øystein Steinsland