— Jeg må klype meg selv i armen. Sannheten har ikke gått opp for meg ennå, sier Lisbeth Strand, et av morgensol-barna til Bergens Tidende.

Debatten om barnehjemsbarna har skutt fart i Sverige etter en tv-dokumentar som ble sendt på Svensk Televisjon for halvannen uke side.

Dokumentaren som hadde over en million seere, rettet også søkelyset på situasjonen til den norske barnehjemsbarna.

Foruten Lisbeth Strand, intervjuet tv-teamet BT-journalist Marianne Røiseland, tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy.

— Jeg var med tv-folkene på Morgensol. I tillegg ble jeg intervjuet hjemme, sier Strand.

Programmet har vakt voldsom oppsikt Sverige

I går vedtok det svenske Sosialdepartementet å få gransket omfanget av mishandling og overgrep mot barn som har bodd i fosterhjem og barnehjem i perioden 1950 til 1980

— Foruten å kartlegge omfanget, er målet med granskningen å gi svenske barnehjemsbarn oppreisning, sier den svenske sosialministeren, Morgan Johansson til den svenske avisen Dagens Nyheter.

De svenske myndighetene vil bygge granskning og erstatningsoppgjør på erfaringene som er gjort i arbeidet med det norske erstatningsoppgjøret for barnehjemsbarna.

— Tv-dokumentaren var veldig god, sier Strand, som er overveldet av reaksjonene det svenske programmet har skapt

— Den gang vi begynte med å søke oppreisning for overgrepene og vanskjøtselen vi ble utsatt for på Morgensol, forsto vi nok ikke hvilken omfattende sak vi hadde grepet fatt i, sier hun.

— Først fokuserte vi på barna i Bergen. Men etter hvert forsto vi at situasjonen hadde vært likedan på barnehjemmene over hele landet. Nå har vi fått bekreftet barn utenlands også ble utsatt for omfattende overgrep. Jeg tror ennå ikke jeg riktig har fattet hva vi har stelt i stand, sier hun.