— Dette er en kulturskatt. Virkelig flott, sier Pål Knag Hoff.

Sammen med moren Esther Knag Hoff benyttet han sjansen til å besøke Gamlehaugen for første gang lørdag.

Vann forandrer alt

I fjor var det lang kø og 500 besøkende til sammen da Gamlehaugen åpnet dørene i forbindelse med TV-aksjonen. Det regnfulle været satt en demper på besøkstallene denne gangen, men ikke på humøret til de ansatte fra Statsbygg som ønsket velkommen. De kaller dette allerede for tradisjon.

— Vi synes det er kjekt å bidra til et så positivt tiltak. Vi kan ikke åpne Gamlehaugen for hva som helst, så dette er kjekt, sier Kjartan Nesset, forvaltningssjef i Statsbygg.

HALLEN: Einar Syrstad forteller om restaureringsarbeidet til firmaet Bergblå.
KJERSTI KVILE
KAKETID: Ida Mikkonen (6) og mamma Hilde Mikkonen har vært på innsiden av Gamlehaugen før. Et fint slott er de enige om.
KJERSTI KVILE

Utegudstjenesten måtte flyttes inn i hallen på grunn av det våte været. Det synes prest Thor Brekkeflat var helt passende, for på T-skjorten hans står det «Vann forandrer alt». Årets TV-aksjon går til Kirkens Nødhjelp og deres vannarbeid i verden.

Som Mummihuset

I kjelleren er det kafé med bugnende kakefat. Ida Mikkonen (6) får lov til å kjøpe akkurat det hun vil. Hun forteller at hun har vært på Gamlehaugen før. Pappa har nemlig jobbet her. Hun synes ikke det ser så mye ut som et slott akkurat. Mer som Mummihuset.

— Men det er ikke blått, da, sier hun.

Over 30 ansatte stiller opp og jobber gratis denne dagen. Mannskoret Arme Riddere og to jazzband underholder i pausene.

Det synes aksjonsleder i Bergen, Marthe Jansen, er fantastisk.

— Dette er dugnad, akkurat det TV-aksjonen handler opp, sier hun.

Omvisning

Inngangsbilletten er 50 kroner og ellers det man vil gi til TV-aksjonen. Utover dagen kommer det heldigvis flere grupper som er nysgjerrige på den staselige kongeboligen.

Omvisningen for de besøkende begynner i hallen som kalles «Det norske rommet». Siden blir de ført gjennom spisestuen, damesalongen, vinterhaven, herreavdelingen og musikkværelset.

Dette er i statsminister Christian Michelsens ånd, som ønsket at huset skulle være åpent for publikum, forteller Kjartan Nesset i Statsbygg.

Den store dagen

Søndag er det bøssebærernes som skal til aksjon og da kan ikke været være noen hindring.

— I morgen må de ut uansett, sier aksjonsleder Marthe Jansen som oppfordrer alle som vil gi til å huske å ta ut kontanter til de helt sikkert våte bøssebærerne.

OMVISNING: Statsbygg-ansatte viste rundt både inne i huset og ute i parken.
KJERSTI KVILE