• Det er en skam at vi har så få offentlige toaletter i sentrum, sier Inger Balean, avdelingssjef for Turistinformasjonen i Bergen. Nå vurderer kommunen å bytte reklamefinansierte toaletter.

Å være turist i Bergen innebærer ikke bare å gå lange turer i smauene mellom koselige trehus, du må også regne med lett småtripping på jakt etter nærmeste toalett — uten å finne noe som helst. Torget og Bystasjonen huser byens eneste offentlige toaletter der både menn og kvinner kan gjøre sitt fornødne.

Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Tønsberg, Sandnes, Sola, Skien, Moss og Sarpsborg har alle satset på reklamefinansierte toaletter.

Turistnæringen raser

— Tilbudet i Bergen er altfor dårlig. Det er under enhver kritikk at byen har så få offentlige toaletter. Vi må sende turistene på hoteller og restauranter for at de skal få gjort sitt fornødne, sier Inger Balean, avdelingssjef for Turistinformasjonen i Bergen.

— Vi opplever ofte at turister klager over at turistbyen Bergen har så få offentlige toaletter. Politikerne har visst om dette i årevis, men ingenting blir gjort. Det må da være helt topp med reklamefinansierte toaletter ý det viktigste er jo at folk får gå på do, sier hun.

Byråden tar initiativ

Byråd Nils Arild Johnsen skjønner godt turistnæringens frustrasjon og åpner for at også Bergen kan satse på reklamefinansierte toaletter i sentrum.

— Jeg innrømmer at vi har et problem i dag. Toalett er et viktig tilbud, og i dag er ikke tilbudet godt nok, sier Johnsen.

— Kan det være en god løsning med reklamefinansierte toaletter?

— Ja, jeg har ikke noe imot det. Det gunstige med en slik løsning er at vi ikke får utgifter forbundet med de offentlige toalettene, sier Johnsen.

De reklamefinansierte toalettene er nemlig gratis for kommunen. Reklamebyråene tar seg av opprettelse, daglig drift og vedlikeholdsarbeid. Toalettene kan koste opp mot halvannen million kroner. Det er derfor ikke nok med reklame på selve toalettet, reklamebyråene krever ofte 12-20 andre reklameflater for at toalettene skal bli finansierte. I tillegg må brukerne av toalettene betale noen få kroner slik som i dag.

Politikerne har tidligere vent tommelen ned for toaletter med reklame på. Da det offentlige toalettet på Torgallmenningen ble opprettet diskuterte man om disse burde bli reklamefinansierte.

— Den gang ble det argumentert med at vi selv skulle bestemme hvordan det offentlige byrommet skal utformes, sier Johnsen.

I løpet av høsten håper han at evalueringen av de reklamefinansierte bysyklene vil foreligge. Johnsen forventer en positiv konklusjon. Nå lover byråden å ta initiativ for å skaffe Bergen reklamefinansierte toaletter.

- Bedre vedlikehold

— Dette er blitt vanlig i hele Europa. De fleste kommunene som satser på slike toaletter i Norge gjør det fordi de får bedre vedlikehold når vi må ta oss av det. Kommunene har ofte ikke råd til skikkelig vedlikehold selv, sier Øyvind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux, som er en av de store aktørene i det norske markedet.

— Jeg hadde forventet å få en forespørsel om å gi Bergen kommune et tilbud i løpet av våren, men vi har ikke hørt noe fra dem. Nå sitter vi på gjerdet og avventer hva kommunen gjør, sier Trond Karlsen, drifts- og etableringsdirektør i Clear Channel, som har samarbeidet med kommunen om utplassering av reklamefinansierte bysykler og er en annen stor aktør på markedet.

TRENGENDE? Turister som strømmer til Bergen pleier å være forberedt på at det kommer til å regne. Verre er det at byen har så få offentlige toaletter.
FOTO: VEGARD VALDE