I går offentliggjorde Martin Smith-Sivertsen at han ikke vil være Høyres listetopp til kommunevalget om halvannet år.

Sliter tungt

— Jeg har lyst å gjøre noe annet enn å drive politikk på heltid. Vi er også inne i et generasjonsskifte i den bedriften jeg nå er daglig leder for, sier den 38 år gamle nybakte pappaen.

Utenom Høyres innerste sirkler var overraskelsen stor. Blant de mange Bergens Tidende snakket med i går kveld mente noen Smith-Sivertsen sviktet Høyre fordi han trekker seg etter bare fire år. Andre kunne ikke forstå hvorfor han skulle trekke seg i en periode der alt går Høyres vei, og der mulighetene for å bli byrådsleder etter neste valg synes store. Atter andre mente Høyre-lederen gjorde det eneste rette og overlot ansvaret til en som var bedre skikket.

Stiller seg åpen

Permittert kommunalråd Monica Mæland står på andreplass på Høyres liste. Hun var forberedt på en ny periode på andreplass. Nå vil hun ikke si hva hun kan tenke seg.

— Jeg beklager at Martin trekker seg. Dette er en ny situasjon og jeg vil ikke si noe som kan bidra til å smalne nominasjonskomiteens arbeid. Den må søke bredt i jakten på Martins etterfølger.

Men så langt er det lite som tyder på at det finnes andre kandidater enn Mæland. Med ett unntak peker samtlige sentrale Høyre-folk BT har snakket med på henne. Hun er nylig valgt til leder for Hordaland Høyre, og når Martin Smith-Sivertsen tar pappa-permisjon og ferie i et drøyt halvår fra juni av, er det Monica Mæland som vikarierer som gruppeleder. Kanskje fortsetter hun til kommunevalget?

Har visst det lenge

Mæland og Smith-Sivertsen har orientert hverandre om sine respektive planer. Etter det BT kjenner til skal Mæland ha visst om avgangen en stund før påske. Det at de to har vært fortrolige, og hverandres sterkeste støttespillere, taler sterkt for at Smith-Sivertsen ønsker seg Mæland. Selv vil han ikke kommentere dette fordi han snart velges til leder for nominasjonskomiteen.

Tidligere Rieber-direktør Hans E. Seim peker seg ut som Mælands nye makker. Seim er tredjemann i Høyresystemet. I går ble han utnevnt til Smith-Sivertsens vikar. Høyrefolk liker tanken på en listetopp med en ung frisk kvinne i tet, med en eldre, dannet direktør som nummer to.

Den eneste kandidaten som blir nevnt som mulig konkurrent er stortingsrepresentant Thorbjørn Hansen. Den svært ambisiøse stortingsrepresentanten kan tenkes å kunne lokkes til Bergen om det lurer en byrådslederplass i det fjerne.

HAR FÅTT NOK: Fire år i toppolitikken er så det holder for Martin Smith-Sivertsen. Makkeren Monica Mæland fortsetter og kan komme til å bli utpekt som partiets byrådslederkandidat ved valget i 2003.