— Vi har fått mye kritikk for at Flesland er stengt for dem som bare vil se på flyene og det som skjer på bakken. I dag har vi jo ikke noe observasjonspunkt. Dette gjør vi nå noe med. Vi ønsker å gjøre flyplassen mer tilgjengelig for bergenserne - også når de ikke skal ut og reise. Det skal være kjekt å besøke flyplassen, sier regiondirektør Dag J. Aksens i Avinor til Bergens Tidende.

Stadig strengere sikkerhetskrav og høye betonggjerder har i praksis stengt flykikkerne ute fra Flesland. Men nå er avgangshallen for innenriksfly blitt åpnet for alle som vil innom - enten de vil ta imot bestemor, kjøpe en kopp kaffe, eller bare se på flyene og livet på bakken.

Store vinduer

— Etter siste utvidelse av innenrikshallen er det kommet store vinduer med mulighet til å få nærkontakt med flyene når de kommer, går eller er parkert. Vi vet at mange er interessert i å se på dette i forbindelse med søndagsturen eller ellers når man har tid. Åpningen av innenrikshallen er et ledd i arbeidet med å gjøre flyplassen vår triveligere og mer tilgjengelig uten at det går på bekostning av sikkerheten, legger Aksnes til.

Alle som vil inn for å studere flyene må imidlertid fortsatt gå gjennom sikkerhetskontrollen. Men det er ikke lenger krav om å vise frem billett for å komme seg gjennom kontrollen på innenrikssiden. Utenrikshallen blir fortsatt forbeholdt reisende.

Sprø hobby

— Dette betyr at alle som benytter seg av dette nye tilbudet automatisk er sikkerhetsklarert. Det betyr også at man ikke kan ta med seg kniver, våpen eller andre forbudte gjenstander, sier han.

Flykikking er blitt en stadig mer populær «sport» blant flyinteresserte verden over. Ved mange internasjonale flyplasser ryddes det plass for at de mest «flygærne» av oss kan følge livet på flyplassområdet. De mest ihuga stiller gjerne med sterke kikkerter og kraftige fotolinser for å utøve den litt sprø hobbyen. Nå får flykikkerne omsider et - om enn noe begrenset - tilbud på Flesland.

Mer bergensk

Åpningen av innenrikshallen er sammen med Flyplassens Dag i morgen første skritt mot en mer tilgjengelig og trivelig flyplass. Avinor og Bergen kommune setter nå i gang et prosjekt for å kunne gjøre Flesland mer bergensk.

— Vi ønsker å gi Flesland en sterkere bergensk profil, og at dette blir synlig for både de reisende og de som bare stikker innom. Vi håper at dette prosjektet gir synlige resultater før nyttår. For her skal ideer og prat blir til handling. Dessuten vil vi oppruste ankomstområdet fra utlandet, satse på minikonserter under Festspillene og kanskje andre festivaler, foruten at vi vil vurdere alle gode ideer som gjør at folk kan trives og oppleve noe enten man skal reise eller ikke. Dette er jo også en spennende opptakt til Fleslands 50 årsjubileum i 2005, sier Aksnes.

FLYKIKKING: Gjennom store vinduer i innenrikshallen gjøres Flesland nå tilgjengelig for dem som vil studere flyene selv om de ikke skal ut og reise.<p/>FOTO: RUNE VALDERHAUG