Uten en ny løsning med penger på bordet, stanser Fundo Wheels trolig felgproduksjonen i morgen.

— Dersom bankene vil være fleksible, og bedriften kan bli mer effektiv, kan vi være interessert i å investere mer penger i Fundo Wheels, sier Hamid Al-Zayani.

Sent i går kveld kom representant fra eierselskapet Midal Group/Aluwheel i Bahrain til Gardermoen.

I dag møter han til gjeldsforhandlinger om den kriserammede felgfabrikanten i Høyanger med 350 ansatte.

Krever bedre produktivitet

Situasjonen for hjørnesteinsbedriften ble ytterligere forverret da bankene trakk sin driftsgaranti før helgen.

— Jeg kjenner ikke til dette. Dette vil jeg finne ut av i dag, sier Al-Zayani.

Han sier bankene og bedriftsledelsen sitter med nøklene dersom eierselskapet skal trå til med friske penger.

— Det stemmer ikke at vi mangler tillit til bedriften. Vi har hatt muligheten, men har ikke slått bedriften konkurs tidligere. Det vil være viktig for oss om Fundo-ledelsen kan sikre bedre kontroll med utgiftene, bedre kvalitet og bedre produktivitet, sier Al-Zayani.

Skjebnen til de 350 Fundo-ansatte er ikke blitt avklart i helgen, etter at bankene trakk tilbake sin driftsgaranti med virkning fra lørdag klokken 12. Bostyreren hatt uformelle samtaler med representanter fra Høyanger kommune i Oslo i helgen.

Ordfører i krisemøter i Oslo

Leder Knut Ro i gjeldsnemnda konstaterer at Sparebanken Sogn og Fjordane og Gjensidige NOR trakk sin driftsgaranti..

— Jeg er overrasket over at bankene ikke vil hjelpe oss. Men det kan tenkes at vi får en løsning. Jeg tror driften vil fortsette, i en eller annen form, sier Ro.

Han tviler på at Fundo slås konkurs i dag.

Høyanger-ordfører Kjartan Longva satt i går kveld i møter med kommunens advokater i Oslo, sammen med rådmann Erik Prytz og økonomisjef Arvid Lillehauge. Kommunen har stiftet selskapet Fundamus i den hensikt å avverge konkurs. Ordføreren kunne i går kveld ikke love at selskapet trår til.

— Om ikke annet fører frem, ønsker vi å være operative når situasjonen går mot konkurs. Det mangler fortsatt litt på finansieringen. Vi vil nå snu alle steiner for å finne en løsning alle kan leve med, sier ordføreren.

Stanser på torsdag

Fundo-direktør Arvid Ullebø sier det nå går mot stans på tirsdag.

— Vi har fått vår siste metalleveranse, og kan produsere mandag, og muligens et stykke utover natt til tirsdag. Med bankenes nei kan vi ikke dekke kostnadene lenger. Uten en ny løsning er det stopp på tirsdag, sier han.

Ved en eventuell driftsstans fra tirsdag, kan ikke produksjonen stå stille i mange dager.

— En produksjonsstans utover én dag er problematisk. Vi leverer til ti bilfabrikker, og kan ikke risikere at vi påfører dem stans i produksjonen, sier Ullebø.

Advokat Anders Folkman, som representerer ansatte ved Fundo, er forberedt på at de ansatte ikke får full lønnspott i dag, som er lønningsdag.

— Vi får noe, og ellers tror jeg det blir forsinkelser. Spørsmålet blir om vi får gode forsikringer om at resten av pengene faktisk kommer, sier advokaten, som er engasjert av Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund.

De ansatte ved Fundo har 7-8 millioner kroner utestående i lønn, og har ikke fått lønn denne måneden. De ansatte har varslet banker og sosialkontorer om at privatøkonomien blir dårlig i en tid fremover.