Kjersti (50) var en travel yrkesaktiv kvinne som begynte å ruse seg i helgene etter en skilsmisse.

— Jeg klarte ikke å begrense det til helgene. Så jeg fortsatte bare å drikke og drikke, og har siden vært inn og ut av institusjoner, sier Bjøgaas.

Det er fire år siden hun ble kjent med Henny og det såkalte døråpner-prosjektet til Røde Kors i Bergen.

Prosjektet tilbyr vanskeligstilte ulike aktivitetstilbud hver dag for å kunne hekte dem på livet igjen. Eneste kravet er at du må stille edru.

Deltaker og frivillig

Henny har ikke rusproblemer, men holdt på å jobbe seg i hjel i helsevesenet før hun gikk ned for telling, og ble lagt inn på Sandviken sykehus, og senere Solli distriktspsykiatrisk senter.

Både Henny og Kjersti har fått svært god hjelp til å hekte seg på sitt gamle liv igjen gjennom døråpner-prosjektet, som i dag fyller ti år.

Kjersti er en av de over 200 deltakerne som nå bruker tilbudet, mens Henny er blitt frivillig. Det betyr at hun nå hjelper Kjersti og andre som sliter.

— Egentlig er det ikke så stor forskjell på deltakere og frivillige når vi er til stede på aktivitetene, sier Henny.

— Som frivillig er du vel et sted imellom ansatt og deltaker, og som frivillig bør vi ha energi til å ta initiativ og være aktive, sier hun.

- Sa bare pang

Etter altfor mange vakter over lang tid i helsevesenet var Henny Pedersen fullstendig nedkjørt.

— Det sa plutselig bare pang, og jeg var mentalt og fysisk helt borte i tre dager. Jeg var savnet og folk lette etter meg, sier hun.

Da hun ble funnet og fikk behandling måtte hun trene seg opp igjen på helt dagligdagse gjøremål.

— Jeg var ikke i stand til å ta vare på meg selv i det hele tatt, og måtte trene på slike ting som å ta bussen alene, sier hun.

I dag er det en helt annen Henny som sammen med Kjersti og andre deltakere, ansatte og frivillige skal feire ti års jubileum for deltaker-prosjektet.

Presidenten selv, ikke Obama, men Sven Mollekleiv i Røde Kors, vil være til stede i Røde Kors-huset i Vetrlidsallmenningen.

Også hans forgjenger, Thorvald Stoltenberg, som i sin tid åpnet prosjektet vil bidra med å hylle døråpnerne som er blitt så viktig for så mange.

RØDE KORS: Venninnene Kjersti Bjørgaas og Henny Pedersen møtte begge veggen og lever et tøft liv. Et Røde Kors-prosjekt er blitt en døråpner til samfunnet igjen for de to venninnene. Her sammen Sven Moldekleiv, generalsekretær i Røde Kors.
Vegar Valde